Algemeen

Aandacht veiligheid op dak neemt toe

De weerstand van dakdekkers tegen het gebruik van veiligheidsvoorzieningen is veel minder geworden.

Volgens P. Verkaik, directeur van BDA Dak- en Gevelopleidingen is de weerstand van akdekkers tegen het gebruik van veiligheidsvoorzieningen veel minder geworden.

Volgens hem schaadt een deel van de kleine bedrijven aan de ‘onderkant van de markt’ het imago van de dakdekkersbranche. Ze werken tegen lage prijzen en nemen weinig veiligheidsmaatregelen.
Veiligheid vormde de rode draad door de Nationale Dakendag 2003, gehouden in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs. Het onafhankelijke adviesbureau BDA Dakadvies uit Gorinchem organiseerde de bijeenkomst. Om de traditionele saaiheid van de Dakendag enigszins weg te nemen konden de toehoorders direct na de lezingen reageren en werd ‘s middags nog een pittige discussie gevoerd op de beursvloer.
Dat leverde bijvoorbeeld kritiek op van een voormalig scheepsbouwer. “Ik heb nog nooit een lekkende lasnaad van een schip meegemaakt. In de dakdekkerswereld lopen honderden inspecteurs rond en ik struikel over de lekkende naden. Vijf van de tien daktrimmen zijn niet goed uitgevoerd.” Bas van Buuren, inspecteur van BDA Dakadvies, reageerde: “We promoten, geven voorlichting, schrijven veel, iedereen kan ons bellen, dan komen we eraan, wat kunnen we nog meer doen?”
Een aannemer uit de zaal drukte de aanwezige dakdekkers op het hart niet aan werk te beginnen als niet aan de nodige voorwaarden wordt voldaan. Veel betonnen vloeren zijn geen goede ondergrond. Vaak beloven aannemers dat ze voor valbeveiliging zullen zorgen, maar ontbreekt die als de dakdekker op het werk verschijnt.
Volgens mr. P. de Vries moet het werk dan worden stilgelegd en de onveilige situatie aan de arbeidsinspectie worden gemeld.

Vrijwaring
“Neem nooit in plaats van beveiliging een vrijwaring voor letselschade aan van de aannemer. Dat is een economisch delict”, waarschuwde de jurist. Veiligheid op het werk is een dwingende wettelijke verplichting van de werkgever.
M. Evers, directeur van Mastum Daksystemen BV, richtte zich tot de opdrachtgevers in de zaal. “Beschouw ons meer als bouwpartner dan als onderaannemer. Betrek ons vroegtijdig bij het werk.” Zijn bedrijf laat elke opdracht door BDA Dakadvies scannen op risico's.
Ir. N. Hendriks, hoogleraar aan de TU Eindhoven en directeur van BDA Dakadvies, legde een deel van de schuld voor falende daken bij de architecten. “Het zou mooi zijn als zij weer gingen denken. Het is wonderlijk dat de grootste architecten op het gebied van daken ook de grootste blunders maken.”
Ir. Jan Westra, eveneens hoogleraar aan de TU Eindhoven, was het met hem eens. “Je ziet langs de autowegen daken waarvan je denkt: dat kan helemaal niet. Sommige architecten laten het dak in de gevel doorlopen.” Dat is vragen om technische problemen. Toch ligt de schuld ook bij de dakdekkers zelf, vond een deelnemer aan de beurs. Ze laten veel mogelijkheden liggen. Ze zouden bijvoorbeeld permanente veiligheidsvoorzieningen kunnen aanbieden, voorzieningen zoals een sportveld op het dak en bijvoorbeeld een daktuin. Nu nemen andere leveranciers die markt over.
Een voorbeeld zijn de daktegels met ingebouwd alarm van Cento uit Zutphen. Het dak detecteert met licht door kunststof vezels of het betreden wordt.

Valgevaar
Maar de aandacht voor veiligheidsmaatregelen neemt toe. Aboma+Keboma presenteerde een handleiding voor maatregelen bij inspectie, reiniging en klein onderhoud met als titel ‘Valgevaar op platte daken’. De auteur is Han
Knegt van Aboma+Keboma uit Ede. Hij legde uit, dat de arbeidsomstandigheden wettelijk zijn geregeld en uitgewerkt in het arbo-informatieblad 15 ‘Veilig werken op daken’. “De regelgeving is echter zeer summier. Wij hebben een serieuze poging gedaan deze concreet in te vullen, zodat de betrokkenen weten wat ze moeten doen.” Het boekje is bedoeld voor iedereen die het dak op moet, voor inspectie of onderhoud.
BDA Dakadvies maakte op de Nationale Dakendag bekend, dat de zesde editie van het BDA Dakboekje in december verschijnt. Volgens velen is het de bijbel voor de dakenbranche. “U kunt onvoorwaardelijk geloven in de inhoud, u kunt het beschouwen als uw geweten of gebruiken als het u
uitkomt”, aldus een persbericht. “Het maakt niet uit: het is beschreven.”
Build for Life