Architectuur

Aan welke voorwaarden moet een autonoom huis voldoen?

Wonen en leven zonder nutsaansluitingen is de architectuur van de vrijheid en onafhankelijkheid. Weinigen weten dat dit mooie ideaal in de praktijk zeer dicht kan benaderd worden dankzij de nieuwe technieken en via het juiste concept van het huis. Het Autonome Huis wil bijdragen aan de verspreiding van relevante informatie ivm dit thema en brengt daarom op regelmatige basis een nieuwbrief uit. Maar wat is nu juist een 'autonoom huis'?

Een harde definitie van wat een autonoom huis is bestaat niet echt omdat het een rekbaar begrip is. Architect-stedenbouwkundige Hugo Vanderstadt van Eco-housing.be legt uit wat de filosofie achter deze organisatie is en wat de doelstellingen op korte en lange termijn zijn.

Waarom is een autonoom huis zo belangrijk ?

Gezien de energiekosten blijven stijgen wordt de autonome energieproductie steeds interessanter. De nieuwe kleinschalige technieken voor energieopwekking hebben meestal ecologische voordelen. Gezien de prijs daalt voor de kleinschalige energieopwekking bij massaproductie , geeft dat heel wat nieuwe perspectieven voor een andere opvatting van de lage energiewoning of nul-energiewoning. De zoektocht naar nieuwe technieken wordt hoe langer hoe evidenter omdat de alternatieven steeds meer betaalbaar worden.

Lees verder op Architectura.be