Nieuwbouw

AZ Groeninge opent nieuwe campus in Kortrijk

Op Hoog-Kortrijk pronkt een nieuw staaltje van sterke architectuur. Het opvallende ziekenhuisgebouw is de eerste fase en omvat nog maar één derde van het enorme complex ontworpen door het architectenbureau OSAR (Open Studio voor Architectuur, Antwerpen) in samenwerking met het bureau Baumschlager & Eberle (Liechtenstein).

Het fusieziekenhuis AZ Groeninge zit tot op heden verspreid over 4 campussen in het centrum van Kortrijk. Vanaf april 2010 zullen drie van deze entiteiten overgebracht worden naar de gloednieuwe campus aan de Kennedylaan, goed bereikbaar en met ruime parkeergelegenheid.

In een eerste fase verhuist de campus Sint-Niklaas met 340 bedden naar het nieuwe ziekenhuis. Eind april gaan de deuren aan de Houtmarkt definitief dicht. De verhuisoperatie is een grootse onderneming, waarbij elke patiënt in optimale omstandigheden overgebracht wordt. In de komende jaren volgen ook de campussen Loofstraat en Vercruysselaan. De campus Reepkaai blijft in het centrum van de stad.

Milieubewust

Het gebouw is uitstekend geïsoleerd, waarbij het groendak zorgt voor extra isolatie. Bijkomende voordelen zijn dat het vanop hoger gelegen plaatsen zichtbare dak opgaat in zijn groene omgeving, en dat door de beplanting de dakdichting een langere levensduur krijgt. Daarenboven wordt door het groendak het regenwater vertraagd afgevoerd en daarna opgevangen in een waterbekken dat ook dienst doet als bluswaterreservoir.

Intelligente architectuur

De opvallende gevelelementen zijn schuin geplaatst en zorgen voor een aangename lichtinval in de kamers. Ze beletten dat rechtstreeks zonlicht de kamers te snel opwarmt. De elementen zijn geplaatst rekening houdend met de stand van de zon op de verschillende momenten van de dag.

De lichtschachten zijn een architectonische ingreep om extra daglicht naar de kern van de verschillende bouwblokken te brengen. De schachten lopen door alle verdiepingen heen. Enkele lopen zelfs tot in de kelder zodat ook daar daglicht aanwezig is. Om het daglicht optimaal te benutten, liggen de verpleegposten zoveel mogelijk rond deze lichtschachten. Elke schacht baadt bij duisternis in gekleurd licht. Per blok wordt een andere kleur gebruikt. Dat zorgt voor een extra signalisatie en geeft een aangenaam effect.

Huiselijke sfeer en maximaal comfort

Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals de houten vloer, en eigen sanitair voor elke patiënt geven een gevoel van huiselijkheid. De kamers zijn optimaal akoestisch geïsoleerd. Daarenboven is alle circulatie in de gangen berekend om zo weinig mogelijk de rust te verstoren. Zo verloopt de circulatie van patiënten die op consultatie komen in afgescheiden circuits van de verblijfpatiënten.

Comfort zit ook in de technische uitrusting. Zo kunnen patiënten draadloos surfen op hun eigen laptop. Elke kamer is van TV voorzien en artsen kunnen de dossiers van de patiënten online in de kamers raadplegen.

Flexibiliteit

Het gebouw telt slechts 4 verdiepingen zodat er vooral horizontaal gewerkt werd. De centrale inkomhal loopt over twee verdiepingen. Van hieruit vindt men gemakkelijk zijn weg via bewegwijzeringen in diverse kleuren.

Het gebouw biedt een grote flexibliliteit om diensten te verplaatsen, her in te richten, te vergroten of verkleinen, zodat op iedere plek gelijk welke functie kan ingeplant worden.