Algemeen

ARCADIS gaat twee gebouwen in VS ontwerpen

ARCADIS heeft enkele grote opdrachten voor het ontwerp van gebouwen in de Verenigde Staten in de wacht gesleept. Het gaat hierbij om twee projecten, waarvan één voor Hyundai Motor Compagny en de andere voor DENSO International America Inc. Het werk wordt uitgevoerd door de gebouwendivisie van ARCADIS in Detroit, Michigan.

De opdracht voor Hyundai betreft het ontwerp van een nieuwe automobielfabriek voor deze onderneming in de stad Montgomery in de staat Alabama. De fabriek, waarvan de bouwsom US $1 miljard bedraagt, heeft een vloeroppervlak van 185.000 vierkante meter en bestaat uit fabrieken voor het stansen van plaatonderdelen en de productie van carrosserieën en motoren. Daarnaast omvat het complex een assemblagefabriek, een lakstraat en kantoorruimtes. Leuk detail: het is de eerste Hyundai-fabriek in de Verenigde Staten.

Grote verantwoordelijkheid
Voor DENSO, een leverancier van technologie, systemen en componenten voor de automobielindustrie die levert aan alle grote automerken, voert ARCADIS een design-build opdracht uit. Dit houdt in dat ARCADIS een grote verantwoordelijkheid draagt voor zowel design als het bouwen op zich. ‘Het betekent niet dat ARCADIS haar ontwerp ook zelf gaat bouwen’, aldus een woordvoerder deze organisatie. ‘We gaan echter een nauwe samenwerking aan met de betrokken aannemer. Zo nauw dat we zelfs voor hen garant kunnen staan.’ De opdracht speelt zich af in Southfield, Michigan, waarbij bestaande laboratoriumfaciliteiten van de onderneming worden uitgebreid met een nieuwe testruimte. De gevestigde faciliteiten van DENSO aldaar werden eind jaren tachtig door ARCADIS ontwikkeld.

Belangrijke opdrachten
Reden om ruchtbaarheid te geven aan de twee verworven opdrachten, is dat in het afgelopen jaar in de markt voor gebouwen in de Verenigde Staten een behoorlijke terugval te zien is geweest. Na een vlak eerste kwartaal dit jaar, steeg in het tweede kwartaal echter het aantal en de omvang van de offerteverzoeken. ARCADIS is blij dat haar gebouwendivisie deze twee opdrachten heeft binnengehaald. ‘Ze zijn belangrijk omdat de bouwsector een cyclisch gebeuren is en de economie ronduit slecht te noemen is. Het is dus kennelijk niet onmogelijk om voldoende werk te krijgen in de buitenlandse bouwsector’, zegt de woordvoerder. Volgens hem is het niet zo verwonderlijk dat ARCADIS uiteindelijk de opdrachten heeft gekregen. ‘ARCADIS heeft een sterke positie in de Verenigde Staten verworven voor wat de automotive sector betreft. Je kunt wel stellen dat onze gebouwendivisie in Detroit daar een specialisme van heeft gemaakt. Voor de projecten in Nederland geldt dat we niet heel sterk op de industrie zijn gericht, maar meer op de utiliteitsbouw in de brede zin.
Build for Life