Architectuur

ARC-ION breidt Freinetschool uit met zwevende constructie

Freinetschool ‘t Perenboompje in Peer heeft grootse plannen in petto voor haar leerlingen. Er staat immers een forse uitbreiding op het programma, met de aanbouw van twee nieuwe klaslokalen van elk 70 m², een orthotheek, een ruimte voor centrale verwarming en een sanitair blok. Voor het ontwerp en concretisering van de plannen kwamen studiebureau ARC-ION i.s.m. Coörd architectenbureau als laureaat uit de bus. De bouwwerken zouden starten op 1 augustus 2011 en lopen tot november van datzelfde jaar.

Speels en zwevend

Het meest in het oog springende aspect van deze verbouwing is het zwevende volume dat bovenop een ander bestaand volume zal worden gebouwd. Onder dit zwevende gedeelte zal een overdekte speelplaats voorzien worden. Daarnaast blijft het speelse aspect van de school behouden door de ramen, die op een creatieve en onregelmatige manier geïntegreerd worden, en de toegang, die naar analogie met een lange glijbaan is opgetekend. Volgens de ontwerpers wordt er op die manier de mogelijkheid gecreëerd om een gebouw af te leveren dat uitblinkt door architecturale eenvoud, compactheid en duurzaamheid.

Uitdagingen

Dit ambitieuze project bracht ook enkele interessante uitdagingen met zich mee. Het zwevende volume vormde in dat opzicht de belangrijkste hoofdbreker. Om het volume zwevend te doen lijken, werken de ontwerpers daarom met verborgen steunpunten. Daarnaast vertoont het bestaande gebouw reeds de eerste verouderingsverschijnselen, met name het sporadisch optreden van betonrot. Hiervoor is het dus uitermate belangrijk dat de nieuwe, zwevende constructie volledig onafhankelijk kan gebruikt worden, zonder hierbij het bestaande gebouw onnodig zwaar te belasten.

Lees verder op Architectura.be