Algemeen

AALST, pilootprojecten als hefboom

Tot voor kort leek het stedenbouwkundig beleid in Aalst zich te beperken tot het aanleggen van nieuwe rioleringen en het plaatsen van afvalwatercollectoren. Aalst ontbeert politici met een hart voor architectuur of een gedreven “architectuurambtenaar. Maar daar komt met mondjesmaat verandering in.

Tot nu toe zijn de architectuurprojecten in Aalst versnipperde projecten die niets met elkaar en soms zelfs niets met hun directe omgeving te maken hebben. De onderlegger, de rode draad ontbreekt.

Voor de stationsbuurt wordt een nieuw maskerspelen opgesteld. Op het programma staan onder meer het omvormen van een voormalig fabriekspand tot nieuw administratief centrum met bibliotheek en woningen. Op dezelfde site worden ook kantoren, een filmzaal en andere vrijetijdsinfrastructuur voorzien. Het project zou niet alleen een achtergestelde buurt kunnen oppeppen. Met het waterplant worden de gefragmenteerde projecten uit het nabije verleden ingebed in een groter geheel. Het zoekt aansluiting met het commerciele binnenstadweefsel. De ontwerper hoopt hiermee een reflectie over de aanpak van de hele stad op gang te brengen.

Inschrijven
Build for Life