Verbouwen

800.000 euro weggooien om Vlaanderen geen cadeau te doen

800.000 euro weggooien om Vlaanderen geen cadeau te doen
Jeugdinstelling Everberg
De federale overheid wil niet meer investeren in het nieuwe administratieve gebouw van de jeugdgevangenis van Everberg omdat de gevangenis in 2014 vermoedelijk onder Vlaamse bevoegdheid valt. De werf van het nieuwe gebouw ligt inmiddels 2 jaar stil. In plaats daarvan wil men 800.000 euro investeren in de renovatie van de oude en versleten containergebouwen waar de administratie momenteel (tijdelijk) sinds 2002 in is gehuisvest. Door onder meer lekken in het dak en slechte verwarming in de winter zijn die dringend aan vervanging toe. Volgens de bevoegde federale instanties is het onverantwoord om nog met federale middelen het nieuwe gebouw af te werken. `Dat zou nogal een cadeau voor Vlaanderen zijn`, klinkt het laconiek.

N-VA-Kamerlid Theo Francken klaagt de situatie aan. “Die 800.000 is weggesmeten geld”, zegt hij in “De ochtend”. “Zodra Vlaanderen eigenaar wordt, zal het gebouw verder worden afgewerkt en dan is er twee keer geld uitgegeven." Hij pleit ervoor dat de federale diensten en Vlaanderen gaan samenzitten en dat Vlaanderen eventueel een deel terugbetaalt aan het federale niveau.

“Met 800.000 euro zou men al heel ver geraken in de afwerking van het permanente gebouw. En zelfs als het meer kost, is het geld nog altijd beter geïnvesteerd dan nu, in tijdelijke noodcontainers”, aldus Francken.

“De Regie der Gebouwen heeft zo al een aantal eigenaardige beslissingen genomen”, zegt Francken. “Ik zal deze week nog een brief sturen naar het Rekenhof met de vraag om heel die overheidsdienst eens door te lichten.” Het Kamerlid herinnert er nog aan dat de overdracht van Everberg aan de Vlaamse overheid, in het kader van de zesde staatshervorming, nog niet in wet staat.

Ook interessant