Algemeen

76% van schilders vreest crisis

84% van de Vlaamse schildersbedrijven heeft momenteel nog voldoende werk. 56% van hen heeft nog voor minstens drie maanden werk. Bij 15% reikt het orderboekje minstens een half jaar ver. Maar door de financiële crisis die nu stilaan voelbaar wordt in de gehele economie, krijgt 85% van de schilders minder ondertekende offertes binnen. 28% heeft zelfs klanten die hun al bevestigde werken of offertes simpelweg annuleren. Het consumenten- en ondernemersvertrouwen is dus duidelijk aangetast. In die mate dat heel wat klanten hun werken uitstellen, en soms zelfs definitief opbergen.

Als de crisis aanhoudt, zal 25% van de ondervraagde schildersbedrijven werknemers moeten ontslaan.
Dit alles blijkt uit een enquête die Bouwunie afnam bij 150 Vlaamse schildersbedrijven.

Om de gevolgen van de crisis te temperen, is het volgens de schilders noodzakelijk dat de consumenten duidelijke stimuli krijgen om met een geregistreerde schilder in zee te gaan en geen beroep te doen op het zwarte circuit. Bouwunie bepleit de invoering van een aantal maatregelen die de kostprijs van schilderwerken voor de consument verlagen. In de eerste plaats vragen de schilders de invoering van een belastingvermindering voor klanten die een regulier schildersbedrijf onder de arm nemen voor werken aan hun woning. Dergelijke belastingvermindering gaat enkel naar wie een officiële factuur en een betalingsbewijs kan voorleggen. Ze maakt het werken met een geregistreerde schilder aantrekkelijker (naast het feit dat de vakman de klant méér kwaliteit én service geeft). Ook de herinvoering van de dienstencheques “oude stijl” zou welkom zijn. Een btw-verlaging (van 21% naar 6%) voor alle schilderwerken aan woningen, ook aan nieuwe woningen, past eveneens perfect in dit plaatje.

Tot slot vraagt Bouwunie om – indien nodig – de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van tijdelijke werkloosheid voor een bepaalde tijd soepeler toe te passen. Dit om te vermijden dat de schildersbedrijven door het tijdelijke werktekort hun geschoolde werknemers te snel zouden moeten ontslaan.
Build for Life