Verbouwen

7 op 10 consumenten renoveren beter dan wettelijk minimum

7 op 10 consumenten renoveren beter dan wettelijk minimum
Sinds januari 2023 ben je als consument verplicht om een woning met label E of F binnen de 5 jaar na aankoop te renoveren tot label D of beter. 7 op 10 consumenten gaan verder dan het label D en gaan meteen tot label C of B. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij haar leden totaalaannemers en renoveerders die klant werden na de renovatieverplichting.

"Goed renoveren maakt op lange termijn een verschil in de portemonnee. Dat beseft de consument alsmaar beter", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Zo geeft driekwart van de bouwbedrijven aan dat hun klanten meer dan vroeger geïnteresseerd zijn in het EPC-label van de woning en hoe ze de energiescore kunnen verbeteren.

Het krijgen van goede informatie is hierbij onontbeerlijk. Daar ligt een rol voor de aannemers. "Onze vakmannen hebben tonnen ervaring met renoveren. Zij kunnen advies geven over welke stappen de bouwheer best zet om de woning op energetisch vlak te verbeteren", aldus Waeytens. Natuurlijk is renoveren niet goedkoop. En dat is meteen ook de grootste drempel voor consumenten om beter te renoveren dan het wettelijke minimum.

Uit dezelfde rondvraag van Bouwunie blijkt dat een doorsnee woning met label E of F renoveren tot label D gemiddeld 80.000 tot 95.000 euro kost, exclusief btw. "Maar alles hangt natuurlijk af van het type woning en de werkzaamheden die moeten gebeuren. Bij heel oude woningen is het soms beter om die te slopen en vanaf 0 herop te bouwen". Daarom blijft het belangrijk dat de overheid blijft investeren in steunmaatregelen en subsidies voor wie wil renoveren.

Bouwunie benadrukt dat je bij renovatie rekening moet houden met de volgorde waarin je renoveert. Isoleren is de eerste stap. Pas daarna kan je bezig zijn met duurzame technieken. Om hun klanten nog beter te kunnen informeren over energetische renovaties, organiseert Bouwunie hierover regelmatig infosessies.

Voordelen grondige renovatie

Renoveren levert sowieso voordelen op. Meer comfort, want een beter geïsoleerde en geventileerde woning is comfortabeler om in te leven. Lagere energierekening: warmte blijft binnen en koude buiten. Goed voor het klimaat: minder energie verbruiken, betekent minder CO2 uitstoten. De waarde van je woning verhoogt: bij latere verkoop kan je meer in rekening brengen.

Ook interessant