Vastgoed

60% van de Nederlanders woont in een huis met hypotheek

Bijna 60% van de Nederlanders woont in een huis waar een hypotheek lening voor is afgesloten, 32% woont in een huurwoning. Slechts 8% van de Nederlanders woont in een huis waar geen hypotheek op rust. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de databank van de Europese Unie. In Roemenië woont maarliefst 97% van de bevolking in een huis dat helemaal geen geld voor is geleend. In bijna geen enkel Europees land woont zo'n groot percentage mensen in een woning met een hypotheek als in Nederland; alleen in IJsland, Noorwegen en Zweden ligt het percentage hoger.

Hypotheekrente aftrek is de oorzaak
Het is niet verwonderlijk dat er zo veel mensen in een huis met een hypotheek wonen. „Op bijna alle huizen die de afgelopen 30 jaar zijn gekocht, is een hypotheek afgesloten in verband met de hypotheekrenteaftrek. Zelfs al heb je het geld, dan is het belastingvoordeel toch vaak zo aantrekkelijk dat mensen een hypotheek afsluiten.” Aldus professor Peter Schotman, in de Telegraaf. Peter Schotman is hoogleraar Empirical Finance aan de Universiteit van Maastricht.

In de meeste Europese landen is de hypotheekrenteaftrek juist afgeschaft, al benadrukt Schotmandat hij niet van alle landen de gedetailleerde regels kent en daar dus ook niet diep op in kan gaan. Het verbaast hem echter niet dat zeker in West-Europa Nederland eruit springt.