Algemeen

60 glazeniers klinken op 60-jarig bestaan van hun federatie

Zoals bij elke editie het geval is, werd de 16e editie van de Nationale Dag van Aannemers van Glaswerken ook in 2007 georganiseerd door een lokale vereniging. Dit keer nam de « Association des Entrepreneurs Vitriers de la Province de Namur » tot haar groot genoegen voor de 2e keer in de geschiedenis van de glazeniersfederatie deze verantwoordelijkheid op zich.

Voor de gelegenheid stelde Voorzitter Philippe Egon een goed gevuld programma op dat een leuke portie cultuur en toerisme omvatte: na het ontbijt vertrokken de 60 deelnemers naar Redu voor een bezoek aan het Euro Space Center. Vervolgens vertrok de bus richting Han-sur-Lesse voor een bezoek aan het reservaat voor wilde dieren in « safari-car ». En omstreeks 12u30 keerden de deelnemers terug naar Libramont voor een welverdiende lunch. De namiddag bestond uit een bezoek aan het versterkt kasteel van Bouillon en een bezoek aan de oude leisteenmijnen van Bertrix. De dag werd tot slot afgesloten met een heerlijk banket.

Dankzij deze formule is de Nationale Dag een gelegenheid gebleven om elkaar te ontmoeten in een ontspannen sfeer.

Deze traditie bestaat reeds lang. De glazeniersfederatie mag namelijk in 2007 zestig kaarsjes uitblazen. Het was tijdens de eerste statutaire vergadering van 1989 dat het idee om een “Nationale Dag van de Glazenmakers” te organiseren voor het eerst uitgebreid werd besproken. Ook toen al werd beslist dat deze taak zou worden toebedeeld aan de plaatselijke verenigingen die hiervoor logistieke steun van de Federatie zouden kunnen krijgen. Het voorstel werd van meet af aan door de aanwezige leden op enthousiasme onthaald en het is algemeen bekend dat het evenement tot een succes is uitgegroeid.

In de lange geschiedenis die de federatie met zich meedraagt vinden we ook nog andere voorlopers van de huidige activiteiten van Confederatie Bouw-Aannemers van Glaswerken. Denk maar aan de internationale en Europese (technische) betrokkenheid die er steeds is geweest en daarbijhorend de vertegenwoordiging op buitenlandse congressen. Ook de recent vernieuwde vestigingswetgeving heeft steeds veel aandacht gekregen. Dan is er eveneens de isolatiereglementering: over die actuele materie werd in 1992 al een uiteenzetting gegeven aan de glazeniersvereniging door de heer Meert, animator bij het Technisch Comité “Glaswerken” van het WTCB. In dat Comité is Confederatie Bouw-Aannemers van Glaswerken nog steeds sterk vertegenwoordigd en ook nog steeds zeer actief met onder andere het prenormatief onderzoek “Gebruik van gelaagd glas in structurele toepassingen” en de e-learning module van de TV 221 (plaatsing van glas in sponningen). En om deze onuitputtelijke opsomming toch te eindigen, kunnen nog de infosessies aangehaald worden die nu minimum 3 keer per jaar plaatsvinden (telkens na de vergadering van het nationaal comité).
Build for Life