5 tips om jouw huis nieuw leven in te blazen

24 september 2012 Bron: Durabrik
Al woon je 2 maanden of 20 jaar in een huis, je hebt af en toe nood aan verandering. Onze levens en de omgeving rondom ons veranderen continu en dat reflecteert zich ook in onze leefruimtes. Je kan nieuwe accessoires kopen, verven, meubelen van plaats verwisselen. Een drastische verandering vergt echter ook wat denkwerk. Aan de hand van de herinrichting van een toonzaal geven we enkele tips die je kan toepassen op jouw leefwereld.

Denk na voor je begint
Alles begint met een idee. Waarvoor wordt de ruimte gebruikt? Wie komt er vaak? In deze fase laat je best praktische overwegingen achterwege. Maak je hoofd zo leeg mogelijk en denk na, vraag advies aan anderen en laat de inspiratie komen.

De toonzaal van Durabrik was verouderd en was niet meegegroeid met zijn tijd. Het toonde materialen, realisaties, maar ging niet verder dan dat. Talloze brainstormsessies, formele en informele gesprekken later was het voor iedereen duidelijk dat de nieuwe ruimte een bruisende bazaar moest worden: een plaats waar bezoekers, kopers, verkopers, belangstellende, architecten en families elkaar ontmoeten. Deze ‘Inspiratieruimte’ is een interactieve, transparante ruimte waar je zelf je ding kan doen.

Creëer ruimte
Creëer ruimte: verschillende ruimtes herleiden tot één open ruimte kan wonderen doen. De oorspronkelijke functies van de aparte ruimtes kunnen ook plaatsvinden in deze open plaats, maar het geheel wordt veel frisser, het creëert openheid en stimuleert sociaal contact. Je zal zien: je huis lijkt er een pak groter door.

De muren van de toonzaal moesten eraan geloven en dit heeft plaats gemaakt voor één open ruimte die dankzij een slingerend volume deelzones definieert. De toevoeging van de verschillende gordijnen en zitruimtes zorgt voor een grote transparantie.

Kleur
Veel mensen zijn bang om muren in een fel kleurtje te steken. Dat hoeft echter helemaal niet. Je kan ook kleur geven aan een ruimte door aandacht te schenken aan de juiste accessoires: vazen, kussens, gadgets, het kan allemaal. Nog een groot pluspunt: je kan dit zo vaak veranderen als je wil!

Hoewel het één grote ruimte is, krijgt de huiselijkheid en gezelligheid toch vorm dankzij de warme houten vloer, tapijten, gordijnen en gekleurd meubilair. De accessoires worden heel regelmatig vervangen. Elke keer je er komt, ontdek je er iets nieuw.

Wees creatief
Eigen creaties geven een heel persoonlijke touch aan jouw woning. Zelf gecreëerd behangpapier, een accessoire, een uitvergrote foto van jezelf, familie of vrienden. Ben je niet creatief? Doe dan inspiratie op in magazines of op internet.

De 4 vergaderruimtes werden ingericht volgens 4 verschillende stijlen (Eco, Domo, Silver, Family). In elke ruimte werd een groot moodboard gehangen die perfect weergeeft waarvoor deze stijlen staan. De tegenovergestelde muur kreeg een bijpassend kleur of print. Daardoor heeft elke ruimte heel duidelijk zijn eigen identiteit.

Laat voldoende licht binnen
Licht is net als zuurstof een absolute noodzaak. Zorg voor voldoende natuurlijk licht in jouw huis. Zeker de ruimtes die het meest gebruikt worden. De grote licht- en luchtigheid van de inspiratieruimte valt meteen op als je binnenkomt. Er is in elke ruimte natuurlijk licht.

Ben je geïnspireerd om een paar veranderingen te doen aan jouw huis?
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo