Interieur

5 ruimtelijke tips voor het inrichten van je (kleine) woonkamer

5 ruimtelijke tips voor het inrichten van je (kleine) woonkamer
Wanneer je niet gezegend bent met een grote woonkamer betekent dit niet dat je niet alle ruimte uit je kleinere woonkamer kunt halen. Er zijn verschillende handige trucjes waarmee je je woonkamer groter kan laten lijken.

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van grote spiegels of mooie glazen schuifwanden. Ben je ook benieuwd hoe je groots kunt wonen in een kleine woonkamer? In dit artikel geven we je een paar ruimtelijke tips voor het inrichten van je woonruimte.

1. Gebruik alleen lichte en natuurlijke tinten in woonkamer

Kleine ruimtes groter laten lijken doe je onder andere met het gebruik van lichte en natuurlijke tinten. Lichte kleuren zorgen er namelijk voor dat natuurlijk daglicht en andere vormen van verlichting worden weerkaatst, waardoor alles veel ruimtelijker lijkt. Dat zie je bijvoorbeeld goed in een Scandinavisch design of een landelijk interieur waar veel lichte tintenen materialen zijn gebruikt.

Probeer om de meer donkere kleuren te vermijden, zoals zwart, donkerbruin en donkerblauw. Ook tinten zoals donkerrood en donkergroen maken een ruimte kleiner. Ga liever voor fijne pasteltinten, diverse kleuren wit of natuurlijke tinten zoals lichtgroen en aarderood. Daarmee zorg je niet alleen voor optisch gezien meer ruimte maar ook voor een goede sfeer.

2. Laat glazen schuifwanden plaatsen in huis

Heb je de ruimte om iets te verbouwen in je woonkamer? Dan is het absoluut aan te raden om glazen schuifwanden te laten plaatsen. Glazen schuifwanden zijn als het ware transparante muren die je open kunt schuiven. Je zult zien dat het laten plaatsen van zo’n wand direct een ruimtelijk gevoel geeft. Naast het feit dat je er direct meer daglicht mee creëert, is je woonkamer daadwerkelijk optisch groter.

De glazen wand zorgt er immers voor dat je naar buiten kunt kijken, waardoor het net lijkt alsof je de ruimte verlengd hebt. Bij lekker weer kun je de schuifwanden ook nog eens open doen waardoor je de ruimte daadwerkelijk groter maakt. Er is voor bijna iedere woning en diverse soorten budget wel een glazen schuifwand beschikbaar. De kosten voor een glazen schuifwand inclusief montage verschillen per project. Dat is zeker interessant om je eens in te verdiepen.

3. Less is more voor ruim effect in woonkamer

Naast het plaatsen van een glazen schuifwand is het goed om eens te kijken naar de spullen die je hebt. Een ruimte, of dat nou een woonkamer of een keuken is, lijkt al gauw kleiner wanneer de ruimte is volgestouwd met spullen. In andere woorden: wil je je woonkamer groter laten lijken dan is het een must om te ontspullen. Probeer om het geheel luchtig te houden met een aantal grotere meubels.

Kies hierbij bijvoorbeeld voor meubels op pootjes, zoals een bank op poten en een kast die wat hoger is. Wanneer je onder meubels door kunt kijken, heb je direct optisch gezien een grotere ruimte. Wat hierbij kan helpen, zijn meubels met een strak design. Ga in ieder geval niet voor zware grote houten meubels; die zorgen er direct voor dat de ruimte voller lijkt dan hij is. Dat is zonde van je woonkamer.

4. Maak slim gebruik van spiegels voor meer ruimte

Is je kleine woonkamer nog steeds niet ‘groots’ genoeg? Geen zorgen: met behulp van grote spiegels kun je nog meer ruimte creëren. Als je een glazen schuifwand hebt laten plaatsen, is het aan te raden om daar tegenover een grote spiegel te plaatsen. Daarmee zorg je ervoor dat het licht dat door de schuifwand naar binnen komt wordt weerkaatst. Natuurlijk daglicht is ontzettend goed voor je geestelijke gezondheid én de woonkamer lijkt meteen groter.

Dit slimme trucje kun je uiteraard op verschillende manieren toepassen. Naast een grote spiegel kun je op diverse plekken meerdere kleine spiegels ophangen. De ruimte en het licht die je daarmee als extraatje krijgt, bieden veel sfeer in je woonkamer. Dat is helemaal het geval in combinatie met bovenstaande tips. Daarbij is het ook wel handig om af en toe even te kunnen checken of je haar nog goed zit.

5. Ook verlichting van groot belang bij optisch grotere ruimte

Tot slot is het goed om te weten dat het niet alleen natuurlijk daglicht is dat ervoor kan zorgen dat je kleine woonkamer groter lijkt. Hoeveel licht glazen schuifwanden ook doorlaten; in het najaar is het al vroeg donker buiten. In zo’n geval wil je natuurlijk alsnog profiteren van een ruimte die voor je gevoel groots is. Dat kan door slim aan de slag te gaan met de verlichting in je huis.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat iedere donkere hoek goed verlicht wordt, zodat alle ruimte goed te zien is. Dat is het beste te realiseren met verschillende lampen verspreid over de woonkamer. Kies je alleen voor één lichtbron aan het plafond dan zul je zien dat er her en der schaduwen ontstaan die voor een kleinere ruimte zorgen. Ga liever voor meerdere spotjes, kleinere lampen en staande lampen voor optisch meer ruimte.

Ook interessant