Algemeen

45ste Batibouw kiest voor design en milieu

Vanaf 26 februari zijn de 12 paleizen van Brussels Expo weer heel even het Mekka voor iedereen die ideeën wil opdoen rond (ver)bouwen en decoreren of op kortingjacht is.

Vanaf zaterdag 28 februari kan de beurs door iedereen bezocht worden, 26 en 27 februari zijn voorbehouden aan professionele bezoekers. Nieuw is dat die professionele bezoekers een badge zullen dragen. De exposanten kunnen zo hun gesprekspartner onmiddellijk herkennen, wat de contacten vergemakkelijkt. Zeker vanaf 28 februari, wanneer zowel het grote publiek al de professionele bezoeker toegang hebben tot de beurs, biedt dit een surplus. De aanvraag van deze badge kan via de website van Batibouw. Een operatie van dergelijke technische omvang werd op een Belgische beurs nog nooit uitgevoerd.

Spots op esthetiek
Een van de invalshoeken tijdens Batibouw 2004 is 'design binnen de bouwsector'. Om zich een plaats onder de zon te veroveren, heeft design gedurende vele decennia een aanhoudend gevecht moeten voeren. Het werd beschouwd als een vrijblijvende fantasie of elitair snobisme. Zowel industriëlen als verbruikers richten zich vandaag naar design. De eersten zien er een factor in van economisch slagen. De tweede groep interesseert zich steeds meer voor het formele aspect van de dingen. Design bepaalt vandaag onze levenskwaliteit. Batibouw wil hier gepast aandacht aan besteden.

Groepswoningbouw
Het concept van 'gegroepeerde woningen' zit in België nog in het beginstadium. Natuurlijk blijft de Belg dromen van een vrijstaande woning omgeven door een grote tuin, of desnoods een halfopen bebouwing, maar wie realistisch is, weet dat door de hoge prijzen en schaarste van bouwgronden andere vormen van wonen noodzakelijk worden. Tussen opeengepakte woonblokken en de geïsoleerde eengezinswoning zijn er, gelukkig, andere oplossingen met een menselijke dimensie en sociologische verleidingskracht. Dergelijke perspectieven mogen de sleutel-op-de-deursector niet onverschillig laten.

Tips voor doe-het-zelvers
Voor de derde keer zal Brico ter gelegenheid van Batibouw een oppervlakte van 650 m² bezetten, wat overeenkomt met twee derde van paleis 10, dat het 'dorp van de doe-het-zelver' zal herbergen De beste dienst die men kan bewijzen aan al wie zich in een bouw- of renovatieproject stort of wie eenvoudigweg zelf reparaties wil uitvoeren, is aan die mensen uitleggen welke goede methodes en middelen vandaag bestaan. Specialisten zullen de bezoeker antwoorden op al zijn vragen rond houtwerk, waterdichtheid van de kelder tot de zolder, isolatie, airconditioning, nieuwigheden voor douchecabines en speciale producten voor sanitair, alarm en parabolische antennes, elektrische werktuigen, het plaatsen van lambriseringen, het onderhoud van de tuin enzovoort.

Nieuwighedenparcours
Elk Batibouwsalon organiseert een nieuwighedenparcours, waar innoverende producten worden voorgesteld. Om in aanmerking te komen als nieuwigheid, moet het product sinds de jongste editie van Batibouw op de markt zijn. De geselecteerde producten krijgen een label waarmee men ze gemakkelijk kan herkennen. De bezoeker kan ook een speciaal circuit volgen waar vooruitgang, verbetering en creatie in de bouw centraal staan. Om het de bezoekers gemakkelijk te maken, heeft Batibouw een nieuwighedenparcours uitgewerkt. Een plannetje hiervan is gratis te verkrijgen bij alle toegangen van de beurs.

Milieuparcours
In alle sectoren van de economie is milieubehoud een centraal gegeven geworden. Dus ook in de bouw. Veel bedrijven doen inspanningen om milieuvriendelijke materialen en/of technieken te gebruiken. In de lijn van deze trend lanceert het salon een milieuparcours. Exposanten kunnen vragen om een milieulabel voor hun producten.
Een gespecialiseerde jury zal producten en technieken selecteren die getuigen van een gegronde zorg voor het milieu: recycleerbare producten; originele technieken in de strijd tegen vervuiling, bodem- en sitesanering; verwerking en afvoer van speciale afvalstoffenenergie- of waterbesparende processen en/of materialen. Ook dit milieuparcours ligt gratis ter beschikking bij alle toegangen tot het salon.

Belgian Building Awards
Woensdag 3 maart zal vanaf 19.30 uur in het teken staan van de uitreiking van een aantal prijzen, in samenwerking met de Confederatie Bouw. Naar jaarlijkse gewoonte wordt een 'Bedrijfsgebouw van het jaar' gekozen. Daarnaast zal een prijs worden uitgereikt aan het bedrijf dat de grootste milieubekommernis toont en is er een dubbele Prijs van de Innovatie.
Build for Life