Architectuur

3D printtechniek ware zegen voor architecten

3D printtechniek ware zegen voor architecten
De opmars van de 3D printer wordt met grote belangstelling gevolgd door veel architecten. Steeds vaker worden maquettes en schaalmodellen geproduceerd met behulp van een 3D printer. De mogelijkheden van de printtechniek zijn inmiddels zo groot dat de schaalmodellen zelfs in meerdere kleuren en materialen geprint kunnen worden. In dit artikel nemen we een kijkje achter de schermen bij een aantal grote merken in de 3D-printwereld en kijken we naar de mogelijke toepassing voor de architecten.

Mogelijkheden voor architecten

Binnen het aanbod aan 3D printers zijn er een aantal printtechnieken die beschikbaar zijn. De manier van printen heeft invloed op de mogelijkheden bij het printen en het uiteindelijke resultaat. Hieronder worden twee verschillende type printers uiteengezet: de Ultimaker 3 en de Formlabs Form 2 printer. Beide printers leveren top kwaliteit 3D maquettes en ontwerpen, maar er zijn een aantal grote verschillen tussen de 3D printers.

De Ultimaker 3: Reconstrueer de Brienenoord

De Ultimaker 3 3D printers van 3DNinja.nl bieden de mogelijkheid om de meest complexe designs te printen. Dankzij de dubbele printkop in de 3D printer is het mogelijk om met twee verschillende materialen tegelijkertijd te printen.

Voor een architect is dit een belangrijke toegevoegde waarde. De mogelijkheid wordt nu namelijk geboden om in een maquette accenten aan te leggen. De twee koppen kunnen materiaal van twee kleuren printen waardoor de basiskleuren van het te ontwikkelen gebouw direct zichtbaar worden. Daarnaast is het mogelijk om een printkop uit te rusten met PVA. Dit materiaal lost zichzelf op in water. Wanneer u een maquette wilt maken met grote overhangende delen, dan kan dit tijdelijk ondersteund worden door PVA. Wanneer de maquette is uitgehard, kan de PVA verwijderd worden met water. De Ultimaker 3 leent zich dan ook goed om bruggen te maken of juist om een maquette te maken van gebouwen met een groot balkon.

Voordelen van Ultimaker 3:
  • Grote prints mogelijk
  • Geschikt voor complexe constructies
  • Printen met meerdere materialen biedt mogelijkheden voor de architecten

De Form 2

De Formlabs Form 2 wordt met name gebruikt als de precisie en resolutie van een maquette erg belangrijk zijn. Het grootste verschil met de Ultimaker 3 is de manier van printen. Waar de Ultimaker 3 gebruik maakt van FDM-printen (laag-op-laag met een verplaatsbare spuitmond), print deze Formlabs printer met behulp van kunsthars. Deze manier van printen wordt gemaakt met behulp van vloeibare hars die verhard wordt door een laserstraal. Het platform zakt steeds wat verder, waardoor de afstand tussen het object en de laserstraal steeds groter wordt.

Het grootste voordeel van deze manier van printen is dat er een heel hoge resolutie behaald kan worden. In de architectuur wordt de Form 2 dan ook vaak gebruikt als de details erg belangrijk zijn. Waar de Ultimaker 3 dan ook veel voor constructiewerk wordt gebruikt, wordt de Form 2 juist ingezet voor de presentatie van een uiteindelijk ontwerp. Daarnaast is de besturing van de Formlabs Form 2 erg intuitief en kan het apparaat gekoppeld worden aan de mobiele telefoon.

3D printtechniek ware zegen voor architecten

Voordelen Formlabs Form 2:
  • Printen met hoge resolutie
  • Gemakkelijk te besturen
  • Geschikt voor het presenteren van uiteindelijke ontwerpen

Competitief voordeel

Door de sterke ontwikkelingen op het gebied van 3D printen, is er op dit moment binnen de architectenkantoren een groot verschil in de beschikbare techniek. Early adapters van de 3D printers hadden enkele jaren geleden nog een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie. Tegenwoordig heeft bijna ieder architectenbureau wel een of meerdere printers. De kantoren met de nieuwste printers kunnen de beste maquettes printen en daarmee hun potentiële klanten beter overtuigen van hun ideeën. Voor de grotere kantoren is het dan ook de moeite om regelmatig de apparatuur te vernieuwen.

Ook interessant