Duurzaam Bouwen

3D-CAD-systeem maakt duurzaam ontwerpen mogelijk

3D-CAD software wordt steeds belangrijker voor bedrijven die duurzaam willen ontwikkelen, produceren en bouwen. Aan de hand van modellering is het immers mogelijk een inschatting te maken van de duurzaamheid van een product in de praktijk terwijl het product nog in de ontwerpfase zit.

Volgens Renso Kuster, manager Operations bij Solid Works, is op duurzaamheid ontwerpen voor veel ontwerpers nog een nieuw fenomeen. Niet alleen is vaak niet duidelijk wat duurzaamheid precies inhoudt, de vraag dringt zich op of milieuvriendelijk ontwerpen mogelijk is zonder consessies te doen aan technische en operationele eigenschappen van een product. Software in de vorm van de SolidWorks SustainabilityXpress biedt uitkomst. Hiermee kan ieder individueel onderdeel van een product in de ontwerpfase geanalyseerd worden.

Er wordt dan op meerdere aspecten gelet - duurzaamheid wordt immers niet alleen bepaald door de materiaalkeuze, maar ook door productieproces en productielocatie. Van een ontwerp wordt een samenvatting gegeven van de invloed op de lucht- en waterkwaliteit, CO2-uitstoot en op de kwaliteit van lucht en water.

Gebaseerd op: Metaal en Techniek