Algemeen

3 genomineerden voor Glazen Baksteen 2006

Een vakjury van aannemers, architecten, bouwmaterialenfabrikanten en vertegenwoordigers van de vakpers nomineerde voor de Glazen Baksteen editie 2006 drie kandidaten: de Vlaamse regering geleid door minister-president Yves Leterme, federaal minister van Middenstand Sabine Laruelle en federaal minister van Financiën Didier Reynders. De Glazen Baksteen, een initiatief van Bouwunie, de Unie van het KMO-bouwbedrijf, en NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, bekroont elk jaar verdienstelijke politieke persoonlijkheden omwille van hun positieve impact op de bouwsector. De leden van Bouwunie en NAV kunnen vanaf vandaag hun stem voor één van deze drie kandidaten uitbrengen. De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdagavond 3 maart in Auditorium 2000 van Brussels Expo tijdens Batibouw. De uitreiking van de Glazen Baksteen vormt het hoogtepunt van de jaarlijkse receptie van Bouwunie en NAV. De jongste editie lokte ruim 1.200 aanwezigen.

De Glazen Baksteen is in 2006 aan zijn negende editie toe. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector. Centraal staat de uitreiking van de Glazen Baksteen aan de voor de bouw meest verdienstelijke persoonlijkheid of organisatie van het voorgaande jaar. In het verleden mochten persoonlijkheden als Vlaams minister-president Patrick Dewael en de ministers Leo Peeters, Didier Reynders, Dirk Van Mechelen en Frank Vandenbroucke de begeerde trofee in ontvangst nemen. Maar ook een organisatie als de Bond van Grote en Jonge Gezinnen viel al in de prijzen. “Beleidsacties op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren.

Ook dit jaar stelt de jury drie nominaties voor. Leden van Bouwunie en NAV kunnen op www.glazenbaksteen.be stemmen voor hun favoriete kandidaat. Hun stem geeft de doorslag.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Glazen Baksteen 2006.

1. De Vlaamse regering geleid door Vlaams minister-president Yves Leterme
De jury nomineert de hele Vlaamse regering geleid door minister-president Leterme omwille van haar gecoördineerd en consequent beleid gericht op investeringen met een belangrijke weerslag op de bouwsector. De jury verwijst onder meer naar de investeringen in scholen en gebouwen in de welzijnssector, investeringen in infrastructuur en mobiliteit zoals het wegwerken van de zwarte punten, het uitdiepen van de Schelde, het oplossen van het BTW-dossier voor Aquafin, de grotere aandacht voor het technisch en beroepsonderwijs, de investeringssteun, de steun voor milieuprojecten en de investeringen in de sociale huisvesting.


2. Sabine Laruelle, federaal minister van Middenstand
Minister Laruelle verdient haar nominatie omwille van twee dossiers, aldus de jury.
Ze heeft ervoor gezorgd dat de architecten hun activiteiten voortaan kunnen onderbrengen in een vennootschap. Hiermee komt een einde aan de persoonlijke aansprakelijkheid van de architecten waardoor hun persoonlijk vermogen niet meer kan aangesproken worden.
Daarnaast is minister Laruelle ver gevorderd in haar werk om de vestigingswetgeving in de bouwsector te moderniseren. Hierbij blijven de bestaande gereglementeerde beroepen behouden. De minister erkent zo de noodzaak van een gedegen kennis in de bouwsector.

3. Didier Reynders, federaal minister van Financiën
De jury nomineert minister Reynders voor zijn volgehouden inspanningen om van Europa een verlenging van het verlaagde BTW-tarief (6% in plaats van 21%) te bekomen (tot 31 december 2010) voor renovatiewerken aan woningen van 5 jaar en ouder. Minister Reynders verruimde bovendien het toepassingsgebied van de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen en trok het maximumbedrag daarvoor op tot het wettelijk toegelaten.
Build for Life