Architectuur

3-daags atelier architectuurontwerp Westhoek

Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen een 3-daags ontwerpatelier architectuur in de Westhoek.

Deze activiteit kadert in een programma om zowel bewoners, bezoekers, architecten, ambtenaren van de Westhoek bewust te maken van een doordachte hedendaagse omgang met het unieke patrimonium van de wederopbouw. Verschillende activiteiten, kwamen reeds aan bod: inventarisatie en onderzoek van architectuurarchieven, een publicatie Bouwen aan Wederopbouw 1914-2050. Architectuur in de Westhoek, een workshop ambassadeurs en een programma met rondleidingen voor de Dag van de architectuur.
Het laatste project in de rij is een ontwerpatelier architectuur bedoeld voor architecten, interieurontwerpers, stedenbouwkundigen, ruimtelijke planners, ambtenaren architectuur, stedenbouw, monumentenzorg en studenten.

Als architect, ontwerper of ambtenaar, werkzaam in de Westhoek, wordt u geregeld geconfronteerd met hedendaagse verbouwingen in wederopbouwarchitectuur. De intensieve heropbouw na de Eerste Wereldoorlog bepaalt 90 jaar later nog steeds de aanblik van talrijke gemeenten langsheen de voormalige frontlijn. Hierin ligt ook de erfgoedwaarde en betekenis van deze architectuur voor de identiteit van de hele regio. Toch is het mogelijk om transformaties die hedendaags en innovatief zijn te combineren met het wederopbouwpatrimonium. Een doordachte en kwaliteitsvolle hedendaagse architectuuringreep kan in dat geval zelfs een belangrijke meerwaarde bieden. Maar om tegemoet te komen aan actuele eisen inzake hergebruik, comfort en leefbaarheid is een zekere vrijheid voor hedendaags ontwerpen noodzakelijk. Hoe dit in de dagelijkse ontwerppraktijk verloopt is geen evidente zaak. Verwachtingen van opdrachtgevers, de soms slechte bouwfysische toestand van de panden, de ongunstige ligging en oriëntatie, … dit zijn slechts enkele van de vele, oms moeilijke verzoenbare, elementen waar je als ontwerper moet mee werken.

Lees meer op de website van het Vlaams Architectuur Instituut