Architectuur

200 architecten bezoeken Kick Off Days for Architects

200 architecten bezoeken Kick Off Days for Architects
Onlangs studeerden ruim 300 nieuwe architecten of ingenieur-architecten af. Velen van hen starten dit jaar met hun stage. NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, organiseerde voor hen de Kick Off Days for Architects. Dit met de steun van de Orde van Architecten – Vlaamse raad. Bijna 200 pas afgestudeerde architecten kwamen zich informeren op deze avonden vol gouden tips door experten en getuigenissen van collega’s.

NAV organiseerde, in samenwerking met de Orde van Architecten – Vlaamse raad, op 1, 6 en 8 september de Kick Off Days voor pas afgestudeerde architecten en ingenieur-architecten. Bijna 2 op 3 starters toonde hun nood aan extra informatie door deel te nemen aan deze gratis sessies. Vooral de 2 jaar durende stage roept heel wat vragen op over het sociaal statuut, de regeling via de Orde, buitenlandse stages,… Niet al deze info wordt meegegeven tijdens de opleiding. Tijdens het dynamische panelgesprek werden vele onduidelijkheden en aandachtspunten aangekaart. Dit doorspekt met getuigenissen van collega’s.

Een bevraging onder de aanwezigen leerde dat bijna de helft van hen momenteel nog op zoek is naar een stageplaats. Opvallende constatatie was ook dat heel wat afgestudeerde architecten nog wensen verder te studeren, en daarom dan ook niet deelnamen aan de avonden.

Na afloop van het panelgesprek konden de aanwezigen, bij een hapje en een drankje, nog wat na praten met de sprekers, enkele infostanden van fabrikanten bezoeken of collega’s ontmoeten. Dit telkens op een inspirerende locatie, bij Vasco (Dilsen), Desco (Gent) of Bulo (Mechelen).

NAV plant nog verdere activiteiten om de beginnende architect te begeleiden. O.a. een bezoek aan een passief huis en gerichte EPB sessies voor starters staan al op de planning.

De infosessies werden ondersteund door volgende Kick Off Partners:
bercu-ejb, C3A, Electrabel (GDF-SUEZ), Febe, Febelcem, ING, Masser, Promat, Protect, Recticel Insulation, Reynaers Aluminium, SBB, Sika, Velux, Wienerberger, Zenito.