Architectuur

20 architecten geselecteerd voor concours nieuw Strafhof

Een internationale jury onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester heeft twintig architecten geselecteerd voor deelname aan het architectenconcours voor het ontwerp van de nieuwbouw van het Internationaal Strafhof (ICC). De jury selecteerde de deelnemers op basis van de architectonische kwaliteit van recent gerealiseerde projecten en hun ervaring met het ontwerpen van gebouwen met complexe programma's. De geselecteerde deelnemers komen van vijf verschillende continenten en twaalf verschillende landen.

De ontwerpen moeten ingediend worden in augustus 2008. De drie beste ontwerpen worden bekend gemaakt in november van dit jaar en de ontwerpen zullen tentoongesteld worden in het Museon in Den Haag. De drie beste ontwerpen worden beloond met een prijs. De eerste prijs is 60.000, de tweede prijs 50.000 en de derde prijs 40.000. De architect met het winnende ontwerp wordt begin 2009 bekend gemaakt.

Het architectenconcours is van start gegaan in februari 2008. De nieuwbouw van het Strafhof met een totaal bruto vloeroppervlak van circa 46.000 m2, zal worden gebouwd op de plek van de huidige Alexanderkazerne (een voormalige militaire kazerne), het terrein ligt tussen de duinen en de Van Alkemadelaan in Den Haag. Het Internationale Strafhof en gastland Nederland zijn van mening dat het ontwerp goede werkomstandigheden, functionaliteit en veiligheid moet waarborgen. Daarnaast moet het ontwerp milieuvriendelijk zijn.

Op de foto: Internationaal Strafhof, Den Haag