Algemeen

180 kandidaat architecten voor Scholen van Morgen

In het kader van het programma “Scholen van Morgen” werd vorig jaar een oproep naar architecten gelanceerd. De aanbestedende dienst heeft 180 kandidaten weerhouden die in aanmerking komen voor de uitvoering van de ontwerpopdracht van het programma.

In april 2010 werd de procedure voor de uitvoering van de ontwerpopdracht (D-aspecten) van het programma Scholen van Morgen bekendgemaakt in het Belgisch Bulletin der Aanbestedingen en in de bijlagen bij het Europees Publicatieblad. In totaal dienden 189 geïnteresseerden een deelnemingsaanvraag in bij de aanbestedende dienst. De opdracht omvatte het ontwerp van de betrokken projecten in scholenbouw.

Op basis van de beoordeling van de volledigheid en regelmatigheid van de deelnemingsaanvragen en de evaluatie van de algemene en bijzondere selectiecriteria, werden 180 kandidaten door DBFM Scholen van Morgen NV weerhouden. De gehele procedure werd begeleid door AG Real Estate, de afgevaardigd bouwheer van het programma Scholen van Morgen.

Eerste mini-competities opgestart

Ondertussen hebben al een 150-tal scholen beslist om hun bouwproject te laten uitvoeren via het programma Scholen van Morgen (ongeveer 555.000m²) en hebben de eerste scholen zich gebundeld met een 3-tal andere scholen. Voor die bundels werden de eerste mini-competities opgestart. Deze competities worden tussen kandidaat-architecten georganiseerd om de ontwerpopdracht van een specifieke bundel van scholen toe te wijzen. Tientallen architecten hebben, rekening houdend met de contractuele voorwaarden eigen aan een DBFM-operatie, al hun interesse formeel bevestigd door zich voor één of meerdere bundels in te schrijven.

200 schoolgebouwen tegen 2016

Dit jaar zal op die manier voor een 30-tal bundels een architect aangeduid worden. Voor iedere school uit de bundel kiest de architect een ingenieur stabiliteit en technieken. Samen vormen zij het basisteam dat voor de uitvoering van de “grote” ontwerpopdracht instaat. De “kleine” ontwerpopdracht omvat de opmaak van de uitvoeringsplannen en wordt toevertrouwd aan een aannemer die verantwoordelijk is voor de bouw en 30-jarig onderhoud. In 2014 moet voor alle scholen die deelnemen aan het programma de vergunningsaanvraag ingediend zijn. Tegen 2016 zullen de 200-tal nieuwe schoolgebouwen gerealiseerd zijn.

Meer informatie over Scholen van Morgen en een volledig overzicht van de weerhouden kandidaten vindt u op www.scholenvanmorgen.be.
Build for Life