Architectuur

170 inspirerende woningen open voor publiek

170 inspirerende woningen open voor publiek
Op 29 en 30 september vindt het dertiende openhuizenweekend ‘Mijn Huis Mijn Architect’ plaats. Over heel Vlaanderen en Brussel stellen 170 bouwheren hun deur open voor mensen op zoek naar woon- en bouwinspiratie. Renovatie of nieuwbouw, in de stad of in het groen, van passief rijwoning tot gerestaureerde vierkantshoeve: Mijn Huis Mijn Architect nodigt uit om een ‘inspiratieroute’ op maat samen te stellen. Het initiatief gaat uit van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad.

Compact bouwen
Specifieke aandacht gaat dit jaar naar budgetvriendelijke en/of compacte woningen en de creatieve oplossingen die daarmee gepaard gaan. Maar daar stopt het niet. De organisatie stippelt inspiratieroutes uit rond een bepaald thema. Zo kan je op ontdekkingstocht rond energiezuinig bouwen, renovatie, compact wonen, enz. Kortom, Mijn Huis Mijn Architect biedt een staalkaart van de architecturale innovatie die vandaag de toon zet.

Uiteraard speelt de architect speelt een centrale rol. Het is dan ook de bedoeling om kandidaat-(ver)bouwers in contact te brengen met een geschikte architect. Architect Lander Van Wassenhove: “Architectuur kan je volgens ons niet uitleggen met een foto en beschrijving, dat moet je beleven. En dat is de grote meerwaarde van Mijn Huis Mijn Architect. Bovendien vertel je ter plaatse het ‘verhaal’ achter het concept: hoe bepaalde materialen of technieken passen in een oplossing op maat van de situatiefactoren.”


Project 477878
Architectenbureau: Collectief Noord architecten
- Drie woningen en een architectenkantoor
- Compacte woning


Mobiele website
Om deel te nemen, is het nodig vooraf te registreren via de website www.mijnhuismijnarchitect.com. Pas na registratie krijgt de bezoeker voor het eerst toegang tot de mobiele website, en dat is een primeur vanaf dit jaar. De mobiele website is een digitale en afgeslankte versie van het ‘inspiratieboek’. Alle projecten met omschrijving en foto’s zijn terug te vinden op de mobiele website, een handige tool voor tijdens een bezoek. Verder kun je met de mobiele website inspiratieroutes uitstippelen.


Project 477840
Architect Willaert Birger
- Nieuwbouw - Eéngezinswoning met beroepspraktijk


Inspiratieboek ‘Mijn Huis Mijn Architect’
Het inspiratieboek is een echt vademecum. Daarin krijgen bezoekers meteen een handleiding voor hun route, maar het vormt ook inspiratiebron voor hun bouwplannen. Want naast een uitvoerige en geïllustreerde beschrijving van de woonprojecten, belicht het immers ook onderwerpen als de rol van de architect in het algemeen, financiering, renovatie, wonen in de stad, compact bouwen, … Het boek zal te koop zijn vanaf 1 september in ‘De Standaard boekhandel’ of de betere dagbladhandel.

Projecten per provincie
De 170 deelnemende projecten zijn dit jaar als volgt over de verschillende provincies verdeeld:
  • Antwerpen: 35
  • Brussel: 2
  • Vlaams-Brabant: 37
  • Limburg: 22
  • Oost-Vlaanderen: 48
  • West-Vlaanderen: 21

Bovenste foto:
Project 475650
Architectenbureau: DSP2
- Loft of industrieel karakter
- Toegankelijk of levenslang wonen
- Lage energiewoning (E-peil < 60)
- E-peil: 27