Architectuur

15 maart 2007: Het gebouw (leuven)

Op 15 maart kan u het STUK-gebouw ontdekken op een totaal nieuwe en verrassende manier. Voor het eerst worden vele mogelijkheden binnen het archtecturaal ontwerp van Willem Jan Neutelings ten volle benut (zoals balkons, binnen-buiten verhoudingen,�). De kunstenaars laten de bezoekers backstage, ze keren de rollen om en openen doorgaans gesloten ruimtes en deuren. De structuur van het gebouw, maar ook die van de voorstellingen en de verhouding tussen kunstenaar en publiek wordt blootgelegd of hertekend. Voor slechts �5 krijgt u toegang tot het volledige programma en een gratis drankje in het STUKcafé.

Binnen het festival kwam de volgende lezing ism. Stad en Architectuur tot stand:

Architectuur voor de cultuurindustrie

De ontwikkeling van de culturele instellingen in binnen- en buitenland is de afgelopen twintig jaar geëvolueerd van met liefde opengehouden bouwvallen voor een kleine incrowd tot een professioneel geleide cultuurindustrie voor een massapubliek, ondersteund door iconografische architectuurtempels. Willem Jan Neutelings (de architect van het STUKgebouw) zal aan de hand van een aantal van de recente projecten van zijn bureau, zoals een bibliotheek voor Praag, een museum voor Antwerpen, een mediamuseum voor Hilversum, een forum voor Gent e.a. de extremen van deze ontwikkeling proberen te duiden. Het duivels verbond tussen architectuur, politiek en cultuurindustrie staat hierbij centraal.

Willem Jan Neutelings

Geboren op 04 mei 1959 te Bergen op Zoom, behaalde Willem Jan Neutelings in 1986 de titel van Ingenieur Architect aan de Technische Universiteit, Delft. In zijn studietijd fungeerde hij als medewerkend architect bij het Office for metropolitan Architecture te Rotterdam. Neutelings zelf getuigt dat zijn werk erg schatplichtig is aan OMA. Binnen dat bureau worden immers vele nieuwe ideeën ontwikkeld, ook het woord experiment is er niet onbekend. Dat bureau vormt bovendien geen vaste school, het is samengesteld uit allemaal individuen met een gemeenschappelijke ervaring, interesse. Neutelings begon zijn eigen praktijk in 1987, Frank Roodbeen zou hem in 1988 als partner gaan vervoegen tot in 1991. Michiel Riedijk sloot in 1997 een partnerschap met hem af onder de naam Neutelings-Riedijk Architecten, een bureau dat vooral gebouwen in Nederland en Vlaanderen realiseert. De gebouwen die ze ontwerpen bestaan uit een bewerking van simpele geometrische vormen. Om tot deze vorm te komen maken ze soms tot over de 100 maquettes. Daarna maken ze een ontwerp voor de vaak bijzondere gebouwhuid. Opmerkelijk in de ontwerpen zijn ook de opschriften op gevels of letters die functioneren als kolommen (Veenman Drukkers en Universiteitsgebouw de Minnaert). Met cartooneske ontwerpschetsen lichten ze het ontwerp/concept toe.

Het gebouw Kunstencentrum STUK

Het kunstencentrum STUK was door de jaren heen vergroeid geraakt met de stad en "groot" geworden in vele zaaltjes. Dankzij een verbouwing door Neutelings Riedijk Architecten, is het nu gebundeld op één plek. Het resultaat is een geheel nieuw STUK-complex, een kunstencentrum van bijna 10.000 m2 grootte, met een totaal nieuwe ruimtelijke compositie en interne routing, dat voldoet aan alle hedendaagse eisen. Maar vooral is het resultaat een complex dat een veelvoudig gebruik mogelijk maakt voor alle mogelijke vormen van podiumkunsten, muziek en beeldende kunsten. En bovendien is het complex een nieuwe publieke ruimte, volledig ingebed in de stad, een nieuw aantrekkingspunt in Leuven.

praktisch:

WAAR: STUK | Naamsestraat 96 | 3000 Leuven
WANNEER: do 15 maart 2007, van 18u tot 00u | lezing Willem Jan Neutelings om 20u
INFO: www.stuk.be
TICKETS: 5 €
RESERVEREN AANBEVOLEN: 016 320 320, ticket@stuk.be