Domotica

13% zorginstellingen heeft plannen voor domoticasysteem

Zorgtechnologie is in opkomst. Inmiddels heeft ruim de helft van de zorginstellingen een domoticasysteem. 13% heeft daarnaast plannen om een systeem te plaatsen. Dit blijkt uit de BouwKennis Zorg Bouwplannen Scan 2012. Deze ontwikkeling biedt toeleveranciers, installateurs en andere bouwers kansen. De meeste systemen die nu geplaatst zijn, zijn vooral bedoeld voor de veiligheid van patiënten en om zorg op afstand te bieden.

Domotica staat voor technologische toepassingen die als hulpmiddel dienen in huis en in zorginstellingen. Door deze slimme systemen kunnen patiënten langer zelfstandig wonen en krijgen zorgverleners een steuntje in de rug. Door de vergrijzing en het groeiende personeelstekort in de zorg, liggen er op dit gebied veel kansen. BouwKennis onderzocht waarin zorginstellingen momenteel investeren. Daarvoor zijn ziekenhuizen, middelgrote zorginstellingen (minder dan 100 bedden/150 FTE) en grote zorginstellingen (meer dan 100 bedden/150 FTE) ondervraagd.

Ruimte voor groei
Nog niet alle zorginstellingen hebben momenteel een domoticasysteem of zelfs plannen hiertoe. Gemiddeld bijna drie op de tien instellingen geeft aan geen systeem te hebben en geen plannen om er één te plaatsen. 13% geeft daarentegen aan nog geen systeem te hebben, maar dit wel van plan te zijn. Dit aandeel is iets groter onder de middelgrote zorginstellingen (15%) dan onder ziekenhuizen of grote zorginstellingen (11%). Maar dit komt waarschijnlijk doordat laatstgenoemde instellingen al iets vaker over een systeem beschikken.

Veiligheid en zorg op afstand
Wanneer het draait om domotica binnen de zorg, kan er inmiddels gesproken worden over diverse primaire veiligheidsvoorzieningen, zoals brandbeveiliging, zorgalarmering en toegangsbewaking. Daarnaast krijgen zorginstellingen te maken met een groot aantal aanvullende wensen om bewoners al dan niet met een beperking zelfstandig te kunnen laten wonen. Dit varieert van iets eenvoudigs als internet of telefonie tot ingewikkeldere en ingrijpendere maatregelen als uitluistervoorzieningen, videomonitoring en omgevingsturing van deuren, verlichting enzovoort.

Wanneer zorginstellingen beschikken over een domoticasysteem, dan is dit dan ook vooral geplaatst om veiligheidsredenen of om zorg op afstand te bieden (beide 24%). Voor de automatisering van de zorg zelf heeft 15% van de instellingen een domoticasysteem geplaatst, terwijl 10% dit deed om het comfort van de patiënten te vergroten. Tussen de typen zorginstellingen zitten diverse kleine verschillen, waarvan comfort het meest in het oog springt. 6% van de middelgrote ziekenhuizen heeft met name hiervoor een systeem geplaatst, bij ziekenhuizen of grotere zorginstellingen is dit 12%.

Geplaatste domoticasysteem, met name voor welke eigenschappen (in %)

Bron: BouwKennis Zorg Bouwplannen Scan 2012, oktober 2012

Inspelen op de vraag
De mogelijkheden op het gebied van domotica in de zorg zijn uitgebreid. Veel zorginstellingen hebben inmiddels al een vorm van domotica of zijn dit van plan. Aanjagers hiervan zijn de vergrijzing en de behoefte om nog op hoge leeftijd zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven enerzijds en het dalend aantal personen dat werkzaam is in de zorg anderzijds. Om van deze vraag te profiteren doen aanbieders en uitvoerende bedrijven er goed aan zorgtechnologie op te nemen in hun pakket en hier actief ervaring mee op te doen. Daarnaast is niet alleen kennis van de techniek belangrijk, maar ook kennis van het vermarkten en verkopen van domoticatoepassingen. In het brede spectrum van mogelijkheden lijkt veiligheid en zorg op afstand momenteel de meest kansrijke ontwikkelingen.