Vastgoed

12.000 mensen wachten in Antwerpen op sociale woning

Er komen steeds meer mensen op straat te staan in Antwerpen. En ook meer en meer mensen met een inkomen kunnen geen betaalbare woning vinden in de stad. Dat zegt het Centrum Algemeen Welzijn (CAW) in De Morgen.
In 3 jaar tijd is het aantal aanvragen inzake woningnood bij het CAW meer dan verdubbeld, van 781 naar 1.574. Maar het werkelijke cijfer zou nog hoger liggen, omdat de registratie bij het CAW de stroom van aanvragen niet kan volgen en omdat er veel "verborgen dakloosheid" is. Dat gaat dan om mensen die voorlopige opvang hebben gezocht bij familie of in een camping of hotel.

Het gaat vaak om gezinnen die niet echt problemen hebben, maar die toch geen betaalbare woning meer vinden, zegt Koen De Vylder van het CAW in Antwerpen. "Ze komen gewoon door financiële redenen op straat te staan, want in Antwerpen is er eigenlijk geen goedkope huisvestingsmarkt meer."

"Er zijn almaar meer uithuiszettingen ook", vertelt De Vylder. "Die mensen staan dan op straat, komen in de opvang terecht en blijven daar zitten omdat ze geen alternatieven zien."

Door migratie en gezinsuitbreiding groeit Antwerpen sterk aan. Het aanbod aan woningen is daardoor ontoereikend en de prijzen op de huurmarkt lopen op. Zo'n 12.000 mensen staan al op de wachtlijst voor een sociale woning.