Algemeen

Minister Korthals treedt af om bouwfraude

VVD-bewindsman Korthals heeft enkele uren na het verschijnen van het eindrapport van de commissie bekendgemaakt dat hij aftreedt.

Korthals beging de 'politieke doodzonde' vorig jaar november toen hij nog minister van Justitie was in het tweede paarse kabinet. Hij verzekerde de Tweede Kamer destijds dat hij niet op de hoogte was van de schikking die er bij de fraude rond de Schipholspoortunnel aan zat te komen. Uit de openbare verhoren van de enquĂȘtecommissie bleek dat de minister in juli 2001 al op de hoogte was gebracht van de schikking.
Korthals was in het eerste paarse kabinet van 1998 tot 2002 minister van Justitie. Hij keerde als minister van Defensie terug in het kabinet-Balkenende. De VVD was niet van plan hem na de verkiezingen van 22 januari opnieuw een ministerspost te gunnen.
Niet alleen de tunnelaffaire vormde een smet op het blazoen van Korthals. Hij lag samen met ex-minister De Vries van Binnenlandse Zaken ook onder vuur in de discussie over de beveiliging van Pim Fortuyn. Het onderzoeksrapport over deze kwestie wordt volgende week gepresenteerd. De LPF-lijstrekker werd 6 mei in Hilversum doodgeschoten.
Build for Life