Algemeen

Drie aanhoudingen huisjesmelkers in Antwerpen

Bij een gecoördineerde actie tegen huisjesmelkerij zijn vier panden gecontroleerd in het centrum van Antwerpen die reeds vorig jaar onbewoonbaar werden verklaard. De politie trof er 18 vermeende slachtoffers aan in 37 wooneenheden. Drie eigenaars, een 59-jarige moeder en haar twee zonen van 30 en 33 jaar, werden door de onderzoeksrechter opgepakt. Dat meldt Dominique Reyniers van het Antwerpse parket.

Tot 400 euro huur
De huiszoekingen kaderen in een gerechtelijk onderzoek naar enkele leden van eenzelfde familie uit Antwerpen die systematisch kamers en appartementen in onderkomen panden verhuren aan vreemdelingen in een illegale en/of precaire verblijfssituatie. De huurprijzen schommelden tussen de 175 en 400 euro per maand. Hoewel acht van hun panden tussen maart en oktober 2004 al onbewoonbaar werden verklaard, bleven de verdachten ze verhuren. Het parket van Antwerpen startte daarom in oktober vorig jaar een gerechtelijk onderzoek.

100.000 euro winst
Bij een huiszoeking in januari trof de politie documenten aan die erop wezen dat de verdachten in de laatste vier jaar aan minstens 36 vreemdelingen in een precaire verblijfssituatie verhuurd hadden. Het illegale vermogensvoordeel dat ze met deze praktijken opbouwden, zou minimum 100.000 euro bedragen. Vier van die acht onbewoonbaar verklaarde panden werden in opdracht van de onderzoeksrechter aan een nieuwe controle onderworpen. Meer dan 40 politiemensen namen aan de actie deel. Drie panden bevonden zich in de Olijftakstraat en één in de Van de Wervestraat. Ze bleken nog steeds volledig onderkomen te zijn. De politie trof er in 37 kamers en appartementen 18 bewoners aan, waarvan er zich 8 in een precaire en/of illegale verblijfssituatie bevinden.

Nieuwe huisvesting
De stad Antwerpen heeft voor 10 bewoners al nieuwe huisvesting geregeld. Vijf werden er aan de dienst Vreemdelingenzaken toevertrouwd en drie bewoners moesten naar het ziekenhuis. Eén van hen was naar verluidt besmet met tbc, maar dat kon nog niet bevestigd worden. De vier andere onbewoonbaar verklaarde panden zullen in de komende dagen gecontroleerd worden. De drie eigenaars werden van hun vrijheid beroofd. De 30-jarige zoon mocht beschikken na het verhoor, maar zijn 59-jarige moeder en 33-jarige broer blijven aangehouden. Ze ontkennen dat ze iets met huisjesmelkerij te maken hebben.

Ook in Gent
Ook in Gent waren er acties tegen huisjesmelkers. Drie van de vier personen die zijn opgepakt, zijn aangehouden. Het gaat om drie mannen, van 35, 30 en 34 jaar oud. De vierde opgepakte verdachte is vrijgelaten. Zij is de echtgenote van een van de huisjesmelkers en zou van de zaak niet op de hoogte zijn geweest. De vier werden opgepakt bij een gecoördineerde actie tegen huisjesmelkerij. In 56 wooneenheden in een dertigtal panden in Gent en Sint-Amandsberg voerde de lokale politie huiszoekingen uit. Daar werden niet minder dan 93 vreemdelingen en 2 Belgen aangetroffen. De woningen waarin ze verbleven, vertoonden allerlei inbreuken op de Vlaamse Wooncode, zoals vocht, gevaarlijke elektriciteits- en gasinstallaties en talrijke risico's op CO-intoxicaties. De drie aangehouden verdachten zullen vervolgd worden voor inbreuken op de vreemdelingenwetgeving (straffen van 1 tot 5 jaar cel en boetes van 2.500 tot 137.500 euro) en op de Vlaamse Wooncode, die bestraft worden met boetes.
Build for Life