Nieuwbouw

Nooit meer Vinex-locaties in Nederland

Minister Dekker (VROM) heeft genoeg van grote Vinex-locaties. Ze wil ze netjes afbouwen, maar daarna komt geen ruimte meer voor dat soort grootschalige uitleglocaties.

De Nota ruimte zal noch contouren noch contingenten kennen. Gemeenten krijgen in elk geval volop de ruimte om bij te bouwen voor de eigen behoefte. Minister Dekker (VROM) heeft genoeg van grote Vinex-locaties.

Minister Dekker lichtte gisteren tijdens een debat over ouderenhuisvesting een tipje van de sluier op over de nieuwe Nota ruimte die in februari klaar is. Daarin worden de hoofdlijnen van het toekomstige ruimtelijke-ordeningsbeleid vastgelegd. De toenemende vergrijzing zal daarin worden opgenomen, hoewel de primaire verantwoording voor de uitvoering daarvan bij gemeenten en corporaties ligt.
Volgens de minister bestaan in 2015 zo’n drie miljoen huishoudens uit 55-plussers. Nu al is er een tekort van 41.000 aangepaste woningen, maar dat zal in die periode oplopen tot 395.000. Met nieuwbouw van seniorenwoningen kan doorstroming op gang komen, maar daarnaast bestaat ook behoefte aan uitbreiding voor andere doelgroepen.

Netjes
Over de huidige Vinex-locaties is de minister niet te spreken. “We zullen alles in het werk stellen om ze netjes af te bouwen, maar er is in beginsel te weinig gedaan aan voorzieningen en infrastructuur. Zoiets wil ik in de toekomst niet weer.” De minister ziet veel meer heil in kleinschalige wijken die passen bij het dorp of de stad waarbij wordt gebouwd. Grotere locaties als Valkenburg en de Zuidplaspolder blijven desondanks uitdrukkelijk in beeld. “Maar wel in aansluiting op de bestaande kernen.”
Dekker is niet van plan gemeenten dwingende aantallen op te leggen. Ook mag het niet meer zo zijn dat dorpen ‘op slot’ gaan, omdat het maximaal aantal te bouwen huizen is bereikt. “De provincies en gemeenten zijn uitstekend in staat aan te geven waaraan behoefte bestaat. Zij krijgen meer ruimte voor initiatief om aan te geven welke locaties daarvoor in aanmerking komen.” Volgens de minister is overduidelijk dat moet worden bijgebouwd. “We zullen er alles aan doen om de woningbouwproductie tot stand te laten komen.” Over sturing met de grondprijzen wil Dekker nog niets loslaten.
Dwingende voorschriften over maximale aantallen of contouren gaan overboord. De minister ziet geen heil in een van deze manieren om de ruimtelijke ordening te sturen. In plaats daarvan wil ze meer verantwoording leggen bij provincies en gemeenten die zelf mogen aangeven in welke richting ze willen uitbreiden.