Algemeen

Acht inzendingen beloond met studenten-Staalprijs

Maar liefst acht van de 22 inzendingen voor de studenten-Staalprijs 2003 hebben een prijs of eervolle vermelding gekregen.

De jury van de studenten-Staalprijs was vol lof over de inzendingen, maar plaatste ook kritische kanttekeningen.

De jury deelde drie eerste prijzen, twee tweede prijzen en drie eervolle vermeldingen uit. Bij de beoordeling maakte de jury gebruik van vier criteria. Uiteraard het gebruik van staal, daarnaast de originaliteit en esthetische eigenschappen, de inventiviteit en tenslotte de economie.
Duurzaamheid was geen criterium, hoewel de stichting Bouwen met Staal het wel belangrijk vindt. Dit bleek uit het seminar ‘Milieu’ dat op de Staaldag plaatsvond. Bouwen met Staal heeft in de afgelopen jaren een ‘life cycle analyses (lca) for steel construction’ opgesteld en milieurelevante productinformatie (mrpi) ontwikkeld voor vijf verschillende productgroepen. Dat maakt het mogelijk de milieubelasting van een staalconstructie kwantitatief te beoordelen. De jury heeft de inzendingen echter niet op het criterium ‘sustainability’ beoordeeld.

Kilo’s
De eerste prijzen zijn toegekend aan ‘grootse’ en zorgvuldig uitgewerkte projecten.
De stalen tunnel onder de Galamadammen in Friesland is zelfs zo volledig gedetailleerd dat één van de juryleden meende, dat het afstudeerwerk in samenwerking met een bedrijf was gemaakt. De vloeiende gebouwvorm van het ‘floating pavilion’ wordt geprezen om de ‘zuivere prestatie’ van ontwerp tot en met detaillering. Ook het prefab buitenverblijf aan de kust is ‘goed doordacht en zorgvuldig uitgewerkt.’
De tweede prijzen gingen naar projecten waar de jury nog vragen bij stelde. Zou het tweede draagwegsysteem van de wolkenkrabber voldoende zijn uitgezocht? Zou de stabiliteit van het ijle dak van het stadion verzekerd zijn? In het laatste geval voelde de jury instinctief aan dat het antwoord bevestigend is, omdat ‘de juiste kilo’s op de juiste plaats zijn gebruikt’.
Het experiment om van een statisch gebouw een dynamisch bewegende constructie te maken, werd door de jury gewaardeerd met een eervolle vermelding. De elementen van de constructie passen bij het aanspannen en ontspannen van de vloeren en wanden. Daarom is het een geslaagd experiment, meldt het juryrapport.

Wokkel
De wokkelvorm van het dak van een overdekte skibaan is inventief gevonden. Maar de Inventiviteitsprijs ging naar het ‘floating pavilion’, omdat het uitblinkt in schoonheid, de constructie diepgaand is uitgezocht en staal op een intelligente manier is toegepast. “De hoofddraagconstructie en de detaillering zijn een lust voor het architectonische én constructieve oog”, aldus de enthousiaste jury. Misschien valt binnenkort te melden, dat het vloeiende ontwerp daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

In het kader van de studenten-Staalprijs 2003 zijn de volgende prijzen en eervolle vermeldingen toegekend:
Techniekprijs
Hogeschoolniveau
- eerste prijs voor ‘Drie knelpunten Friese merengebied’. Ingezonden door ing. G. Kolkman, ing. J. Reessink, ing. S. ten Pas en ing. G. Poffers, Saxion Hogeschool, afdeling civiele techniek, Enschede. Voorstellen voor drie probleemlocaties en een volledig uitgewerkt ontwerp voor een stalen tunnel.
- eervolle vermelding voor ‘Voor-waard’, ingezonden door ing. N.A.F. Nederpel en ing. A.J. de Vries, Hogeschool Rotterdam, afdeling civiele techniek. Een drijvende brug tussen de eilanden Voorne Putten en Hoekse Waard.

Opleidingsniveau staalconstructeur BmS, PMSE
- eervolle vermelding voor ‘Skiwalhalla’, ingezonden door ing. D.W. Alsemgeest. Een overdekte skibaan op een zettingsgevoelige afvalberg.
Universitair niveau
- eerste prijs voor ‘floating fluid pavilion design’, ingezonden door ir. S.S. Wichers, Technische Universiteit Delft, faculteit bouwkunde. Een ontwerp met een vloeiende gebouwvorm.
- tweede prijs voor ‘De constructieve tweede huid’, ingezonden door ir. A.P.H.W. Habraken, TU Eindhoven, faculteit constructief ontwerpen. Een wolkenkrabber met een lichte draagconstructie als onderdeel van de hoofddraagconstructie.

Architectuurprijs
Universitair niveau
- eerste prijs voor ‘Datscha’s aan de kust’, ingezonden door M.P.J.P. Booij, Academie van Bouwkunst Rotterdam. Een prefab zomerverblijf aan de kust.
- tweede prijs voor ‘This is Wembley’, ingezonden door ir. A.L. Wubben, Technische Universiteit Delft, faculteit bouwkunde. Een open stadion met een gedurfde constructie.
- eervolle vermelding voor ‘(re)directing architecture, the experience enigine revealed’, ingezonden door C. Aalbers, Academie van Bouwkunst Rotterdam. Een bewegend gebouw, geregisseerd door een machine, opgebouwd uit een lichtgewicht en demontabel staalframe.

Inventiviteitsprijs
- inventiviteitsprijs voor ‘floating fluid pavilion design’, ingezonden door ir. S.S. Wichers, TU Delft, faculteit bouwkunde.
Build for Life