Algemeen

Erfgoeddag lokt 240.000 bezoekers

Erfgoeddag heeft 240.000 bezoekers gelokt. Dat is een record. Het evenement, dat plaatsvindt in Vlaanderen en Brussel, had dit jaar als thema "Armoe troef". Honderden organisaties (waaronder musea, archieven, heemkundige kringen en erfgoedbibliotheken) peilden vandaag naar de sporen van armoede in het verleden.

De centrale vraag was hoe armoede werd benoemd, geregistreerd, beoordeeld, bestreden of beleefd. "Ik ben ervan overtuigd dat het thema "Armoe troef" het ruime publiek bewuster heeft gemaakt van de armoedeproblematiek", zegt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. Ook zij woonde enkele activiteiten bij.

Erfgoeddag viel dit jaar samen met 1 mei. "Veel mensen combineren de traditionele 1 mei-stoet met de Erfgoedactiviteiten", zegt Marc Jacobs, directeur van organisator Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

"Het lijkt er op dat de drempel in tegenstelling tot andere jaren door het samenvallen van de twee dagen iets kleiner is geworden. Dat, en het ideale weer natuurlijk", verklaart Jacobs het succes van deze editie.

Op verschillende plaatsen kunnen geïnteresseerden ook na Erfgoeddag terecht. Meer info op www.erfgoeddag.be.

De twaalfde editie van Erfgoeddag vindt plaats op 22 april 2012. Die editie zal in het teken staan van "helden".
Build for Life