Vastgoed

Graaien is de norm onder notarissen

Notarissen graaien er op los en nemen het niet zo nauw met de beroepsethiek. Dat constateert Martin Jan van Mourik, hoogleraar notarieel- en privaatrecht. Hij betreurt het dat niet het belang van de cliënt voorop staat, maar het belang van de notaris zelf. Een notaris hoort de samenleving te dienen, en biedt als onpartijdig, onafhankelijk instituut rechtszekerheid aan de burger. Hun positie is vergelijkbaar met die van de rechter.

In de praktijk laten notarissen echter hun oren hangen naar makelaars en vastgoedinvesteerders. De inkomsten van een notariskantoor hangen voor gemiddeld 70% af van deze groepen. Zij zijn er bij gebaat dat de notaris af en toe een oogje dichtknijpt en schijnconstructies goedkeurt. Van Mourik kan een lange lijst voorbeelden tonen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie meent dat het om incidenten gaat. Van Mourik vindt dat een te milde visie, aangezien notarissen een discutabele rol speelden tijdens de bouwfraude, het hypotheekschandaal in Rotterdam en in de vastgoedfraudezaak.

Een lichtpuntje is dat de Hoge Raad heeft besloten dat bij aanwijzing van zware criminaliteit een notaris geen beroep kan doen op het verschoningsrecht.

Gebaseerd op: Vrij Nederland