Algemeen

Haagse bouwplannen ter discussie

De bouwplannen voor een 135 meter hoge woontoren en het nieuwe voetbalstadion van ADO Den Haag staan ter discussie. Op beide locaties zijn te hoge concentraties stikstofdioxide gemeten. Die kunnen leiden tot klachten aan de luchtwegen. De twijfels over de kwaliteit van de lucht komen uitgerekend op het moment dat de Haagse gemeenteraad groen licht voor de bouw van het stadion heeft gegeven.
Het nieuwe stadion van ADO Den Haag, dat 33,5 miljoen euro kost en eigendom wordt van de gemeente, moet een plek gaan krijgen vlakbij het Prins Clausplein. Het drukke verkeer daar blijkt echter voor een zo grote luchtvervuiling te zorgen, dat het gevaar kan opleveren voor de gezondheid van de spelers op het veld. Het ministerie van VROM, dat het onderzoek uitvoerde, heeft nog geen eindoordeel gevormd en studeert nog op de Europese wetgeving over luchtkwaliteit. Die werd twee jaar geleden van kracht, maar er is nog geen jurisprudentie over. De vraag is of er een fysieke inspanning geleverd mag worden in een dergelijk vervuilde omgeving.

Een soortgelijk probleem zorgt ook voor kopzorgen bij de geplande bouw van een 135 meter hoge woontoren in Den Haag. Dit in de volksmond vanwege de vorm al Strijkijzer genoemde bouwwerk moet verrijzen aan het Rijswijkseplein. Ook daar blijken de concentraties stikstofdioxide met 65,3 microgram per kubieke meter veel te hoog. De hoogst toegestane norm ligt nu op 58, terwijl in de toekomst de eisen nog strenger zullen worden. In 2015 mag het jaargemiddelde niet meer bedragen dan 40 microgram per kubieke meter.

De gemeente Den Haag denkt in de toekomst echter aan die eis te kunnen voldoen. Enerzijds wil de gemeente minder verkeer over het Rijswijkseplein laten gaan, anderzijds moeten steeds schoner wordende motoren hun steentje bij gaan dragen. Behalve het ministerie van VROM, wil ook de provincie de precieze berekeningen van de gemeente weten. Binnenkort worden de berekeningen voorgelegd aan de PPC (Provinciale Planologische Commissie). Op basis van het advies van de PPC neemt de provincie een besluit over het al dan niet toestemming verlenen aan de bouw van de toren.
Build for Life