Verbouwen

300.000 euro extra voor stoomstroopfabriek

Dit jaar zal zo'n 8 miljoen euro vrijgemaakt worden voor de restauratie van erfgoed in Limburg. Ruim 314.000 euro daarvan gaat naar de stoomstroopfabriek in Borgloon. Dat heeft minister Dirk Van Mechelen (Open VLD), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, bekendgemaakt bij de inhuldiging van het plein voor de fabriek.
Met de premie van 314.345 euro kan de restauratie van de oude fabriek van start gaan.

De stad Borgloon, die in 2005 besloot de fabriek te kopen om verder verval te voorkomen, kan de fabrieksschoorsteen restaureren, de platte daken waterdicht maken en beschermings- en herstelwerken laten uitvoeren aan de historische kern.

De Borgloonse stoomstroopfabriek won eind 2007 al het Canvasprogramma De monumentenstrijd, goed voor 500.000 euro.

De 6e generatie van de gebroeders Bleus maakt nu opnieuw stroop in de ambachtelijke stokerij, net zoals in de 19e eeuw. "De plannen omvatten ook de uitbouw van een fruitbelevingscentrum, want fruit en stroop zijn vergroeid in deze regio en daarom is het belangrijk dat we het erfgoed voor de toekomst bewaren", zei minister Van Mechelen.
Vandaag ging aan de stoomstroopfabriek ook een streekproductenwinkel open, waar mensen terechtkunnen voor onder meer stroop, koekjes en wijn.

Andere Limburgse monumenten die een premie krijgen zijn de Abdij van Herckenrode (1,7 miljoen euro), de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren (bijna 1 miljoen euro) en het Heilig Hartcollege in Maasmechelen (900.000 euro).

Ook interessant