Architectuur

Architectuur langs 18 toeristische routes in Noorwegen

Experimentele architectuur en een boeiende natuur vinden elkaar langsheen een 1850 km lang traject dat deel uitmaakt van de Noorse toeristische routes. Dit alles is in een klein uurtje te ontdekken in Brussel.

Van 29 februari tot 8 april 2008 laat de tentoonstelling Omweg, georganiseerd in Tour & Taxis, het publiek kennis maken met deze bijzondere attracties wanneer men ‘onderweg’ is in dit boeiend landschap. Zij kunnen merkwaardige projecten bekijken die langsheen deze routes zijn ontworpen door Noorse en buitenlandse architecten, landschapsarchitecten en designers.

De bezoeker zal het Noorse landschap en hedendaagse design en architectuur ontdekken doorheen kleine kijkgaten die zijn ingebracht in een grote stereoscopische kijkkast die de sfeer oproept van de laat 19deeeuwse Weense ‘Kaiserpanorama’ dat eens op het Prater heel wat nieuwsgierigen aantrok. Zes video’s van ongeveer 15 minuten nemen de bezoeker mee in een virtuele autotrip en tonen een samenspel tussen de natuur en deze menselijke creaties.



Omweg. 29 februari – 8 april 2008 (9.00u – 23.00u). Tour & Taxis, Brussel.
Vrije toegang

Sinds enkele jaren zijn er langsheen 18 Noorse routes kleine architecturale projecten opgetrokken. Zij bestaan uit uitzichtposten,picknickplaatsen, stopplaatsen met allerlei faciliteiten en gewone rustplekken. Allen hebben als eigenschap dat ze op een bijzondere conceptuele wijze zijn ontworpen en dat ze getuigen van een uitzonderlijke kwalitatieve uitvoering.

Er is veel aandacht besteed aan de wijze waarop vernieuwende concepten zijn ontwikkeld als samenspel tussen respectievelijk een hoge technische en architecturale graad van afwerking, de noden die door passanten en reizigers worden geopperd, samen met de fysische eisen die door het landschap wordt gesuggereerd en dit alles gecombineerd met de kracht en de schoonheid die door de omgeving is meegegeven. Al deze projecten hebben reeds de nodige aandacht getrokken van de nationale en internationale architectuurwereld.

Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen het Noorse Centrum voor Architectuur en Design, de Noorse Administratie van Wegen, de Noorse toeristische Routes en het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noorwegen.

Deze tentoonstelling is in volgende steden reeds georganiseerd:
2007
02.10 - 02.11 De ambassades van de Noordse landen, Berlijn
12.11 - 31.12 Les Boréales, Caen
2008
25.01 - 21.02 La Galerie d’architecture, Parijs
29.02 - 08.04 Tour & Taxis, Brussel