Architectuur

Afrikaanse Architectuur voortaan ook beschikbaar in het Frans

De Stichting ArchiAfrika heeft onlangs haar website vernieuwd. Deze vernieuwing zit hem onder andere in de grote hoeveelheid extra informatie die beschikbaar is gemaakt. De voornaamste toegevoegde troef is echter de tweetaligheid van de aangepaste site. Voortaan is alle informatie over Afrikaanse architectuur die de Stichting ter beschikking stelt te vinden in het Engels en in het Frans. Met andere woorden; ArchiAfrika is vanaf heden toegankelijk gemaakt voor (bijna) het totale Afrikaanse continent.

De huidige website biedt als vernieuwend aspect een Agenda met data van lezingen, conferenties en prijsvragen die plaatsvinden op het gebied van Afrikaanse architectuur. Tevens zijn er een Bibliografie en een Linkenlijst aan de site toegevoegd. Een ander belangrijk nieuw onderdeel is de ruimte die de site beschikbaar stelt aan professionals binnen het veld van Afrikaanse architectuur om zichzelf, hun werk of een aan het onderwerp gerelateerd project te presenteren.

ArchiAfrika werd vijf jaar geleden opgericht door een groep Nederlandse architecten die allen geruime tijd in Afrika hadden gewoond en gewerkt. Na hun terugkeer in Nederland ondervonden zij dat Afrikaanse architectuur nauwelijks bekendheid geniet in de (westerse) wereld. Zij besloten hier verandering in te brengen. ArchiAfrika werd opgericht met het doel om Afrikaanse architectuur op de wereldkaart te zetten. Het creëren van een informatieplatform werd daarom een van de pijlers van de stichting. In samenwerking met De Twee Snoeken Automatisering ging in Februari 2005 de eerste versie van de ArchiAfrika website de lucht in.

In eerste instantie was de ArchiAfrika website bedoeld om informatie te verschaffen aan deelnemers van het eerste project dat werd uitgevoerd door de Stichting. In samenwerking met de Architects Association of Tanzania organiseerde ArchiAfrika in juli 2005 de workshop en conferentie ‘Modern Architecture in East-Africa around Independence’ in Dar es Salaam, Tanzania. Het grote aantal vragen om informatie en samenwerking vanuit Afrika en elders die dit project met zich mee bracht, maakten echter duidelijk dat de huidige website niet kon volstaan. Wilde de Stichting Afrikaanse architectuur op de kaart krijgen, dan zou er meer informatie gegeven moeten worden die ook voor Francofoon Afrika beschikbaar zou zijn.

De vernieuwde website is de eerste stap op weg naar het complete informatie platform dat ArchiAfrika ontwikkelt in de vorm van een digitaal Documentatie Centrum. Daarnaast maakt de Stichting momenteel een documentaire over Moderne architectuur in Tanzania in samenwerking met filmmaker Jord den Hollander. Ook is ArchiAfrika door de Universiteit van Kumasi, Ghana, gevraagd om mee te werken aan de organisatie van de conferentie ‘African Architecture Today’. In samenwerking met STAND/Africa Next Door organiseert ArchiAfrika een workshop en tentoonstelling ‘The African House’ die zal worden ontworpen met en door Afrikaanse immigranten in Amsterdam Zuid-Oost.

Voor alle deelnemers aan deze en andere projecten van ArchiAfrika, maar zeker ook voor ieder ander die geïnteresseerd is in Afrikaanse architectuur, biedt de vernieuwde ArchiAfrika website een schat aan informatie. En tegenwoordig hoef je niet eens Engels te spreken om erbij te kunnen.

Zie: www.archiafrika.org