Algemeen

Nieuwe software voor inschatting trillingen staalbouw

TNO ontwikkelt een nieuw softwareprogramma dat als hulpmiddel moet dienen bij het bouwen van lichte gebouwen. Het is de bedoeling dat in de toekomst niet meer onnodig massa hoeft te worden toegevoegd om geluids- en trillingsoverdracht terug te dringen.

Brancheorganisatie Bouwen met Staal heeft TNO opdracht gegeven software te ontwikkelen die constructeurs kunnen gebruiken om al vroeg in het proces voorspellingen te doen over de geluid- en trillingsoverdracht van een ontwerp. Een eerste test is al gedaan met het programma, en dit heeft succesvolle resultaten opgeleverd. Dit meldt Cobouw.

Toepassingen
Volgens Mic Barendsz van Bouwen met Staal is het nu zaak de gespecialiseerde software om te bouwen tot een pakket, dat ook te gebruiken is bij andere staalbouwsystemen, zoals een staalplaatbetonvloer, een systeem op basis van de Infra+ vloer, waarbij de massa onder in de vloer zit. Wat Barendsz betreft haken ook houtskeletbouwers in op het project, want ook die lichte vormen van bouw lopen tegen dezelfde vooroordelen aan. Barendsz is nog op zoek naar partners voor de volgende fase.

Standaardoplossingen
Naast het softwareprogramma zijn er ook een aantal standaardoplossingen. Zo zijn bij La FenĂȘtre in Den Haag aanliggende vloervelden op aparte balken gelegd. Ook zijn kokerkolommen samengesteld uit twee op elkaar gelaste HE-balken. Dat levert een heel stijve kolom op die trillingen door bijvoorbeeld lopende mensen effectief dempen. Toch betaat volgens Barendsz nog behoefte aan een handig computerprogramma om de constructeurs bij te staan. Anders wordt elke keer weer teruggegrepen op het toevoegen van massa, wat juist de grote voordelen van licht bouwen teniet doet.
Build for Life