Algemeen

Belgische vakantiehuizen in Spanje onteigend

Europees parlement tikt Valenciaase regioregering op de vingers

Duizenden huiseigenaars aan de Spaanse oostkust, onder wie heel wat Belgen, zijn de voorbije jaren slachtoffer geworden van onteigeningen. Niet de overheid zette hen uit hun huis, maar een particuliere bouwpromotor. Het Europese Parlement heeft de Valenciaanse regioregering daarvoor dinsdag flink op de vingers getikt.

Nergens in Europa wordt zoveel en zo snel gebouwd als aan de oostkust van Spanje. Door de aanzwellende stroom van toeristen en vooral van overwinteraars en immigranten uit Noord-Europa, blijven aannemers de wildste plannen smeden. Ze krijgen daarbij de hulp van de LRAU, de stedenbouwwet van de regio Valencia, die het hen al ruim tien jaar mogelijk maakt zonder pardon te onteigenen. Veel Spanjaarden, maar ook duizenden Engelsen, Belgen en Nederlanders, werden daarvan het slachtoffer.

Zodra een gemeentebestuur het licht op groen zet voor een verkaveling, is het "van algemeen belang". Dan kan de projectontwikkelaar beginnen te onteigenen, hij hoeft niet eens eigendommen te hebben in de beoogde zone.

Vakantiehuisjes raken zo ineens de helft van hun tuin kwijt, huizen gaan zelfs gedeeltelijk of helemaal tegen de vlakte. Overwinteraars die bij hun terugkeer in Spanje hun optrekje niet meer vinden, zijn geen uitzonderingen. Als een bestaand huis ineens in een verkaveling komt te vallen, moet de eigenaar bovendien flink meebetalen aan de nutsvoorzieningen van de verkaveling. Zelfs de combinatie is mogelijk: mensen die een deel van hun eigendom kwijtraken en nog moeten meebetalen aan de verkaveling.

"Volgens de Spaanse grondwet kan een gemeentebestuur je eigendom afnemen, maar dan moet het gemotiveerd worden", zegt de Canadese gepensioneerde diplomaat Charles Svobodo aan De Morgen. "De LRAU zegt niets over zo'n motiveringsplicht. Als de meerderheid van een gemeentebestuur de beslissing neemt om iets te laten verkavelen, betekent het ipso facto dat het van algemeen belang is. Er worden geen criteria toegepast. Het enige wat er gebeurt, is stemmen."

De geruchten over samenwerking tussen bouwbedrijven en politici zijn niet van de lucht. Verscheidene gemeentebesturen worden ervan beschuldigd hun aanlegplannen, waaraan de verkavelingen moeten beantwoorden, op maat van de betonboeren te maken. Nergens in Spanje onderzoekt het gerecht meer corruptiezaken dan aan de Spaanse oostkust.
Build for Life