Keukens

Koken naar wens

Tot enkele jaren geleden waren de mogelijkheden van koken beperkt. Het was gas of elektrisch, maar vooral dat laatste heeft zich sterk ontwikkeld. Naast het nog steeds populaire koken op gas zijn er veel nieuwe kookvormen ontstaan want verschillende mensen eisen nu eenmaal verschillende koovormen.

De verschillende kooksystemen zijn nagenoeg allemaal verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen: met één of met juist vele pitten of kookzones, vrijstaand, inbouw, modern, nostalgisch, als domino-element of als semi-professioneel fornuis.

Verschillende fabrikanten hebben toonzalen en infocenters waar u de verschillende systemen en uitvoeringen naast elkaar kunt bekijken of, op afspraak, aan een kookles kunt meedoen om ze zelf uit te proberen.

Koken op gas

Veel Nederlanders koken op gas. Het is vertrouwd, makkelijk te regelen en snel warm. Niet voor niets treft men in de professionele keuken bijna altijd gasfornuizen aan. Als antwoord op het feit dat gasbranders lastig schoon te maken zijn, werd enkele jaren geleden het gas-op-glas systeem geïntroduceerd. Daarbij zijn de gasbranders op een vlakke glasplaat geplaatst, waardoor ze veel eenvoudiger zijn te reinigen. En zelfs is er nu ook een mogelijkheid van gas-onder-glas koken.

Keramisch koken

Koken op glas is inmiddels de normaalste zaak geworden. Keramische glasplaten hebben een vlak en strak uiterlijk en zijn daardoor zeer makkelijk schoon te maken. Onder de glasplaat kunnen verschillende verwarmingstechnieken zoals elektrische spiralen, halogeenlampen of andere verwarmingselementen schuilgaan. Door de toepassing van nieuwe technieken gaat het opwarmen van de kookzones tegenwoordig razendsnel.

De meeste keramische kookplaten hebben variabele kookzones van verschillende diameters, waardoor pannen van verschillende formaten toch efficiënt verhit kunnen worden. Moderne kookplaten zijn daarbij uitgerust met een autofocussysteem, waarbij de kookzone zich automatisch aanpast aan de diameter van de pan. Extra brede zones zijn handig voor bijvoorbeeld braadsledes of vispannen.

Een nieuw snufje is de aankookautomaat, waarbij gerechten razendsnel aan de kook worden gebracht en er vervolgens automatisch teruggeschakeld wordt naar een vooraf ingestelde temperatuur en kooktijd.

Wilt u helemaal uptodate zijn, dan kiest u daarnaast voor een overkookbeveiliging: een infraroodsensor achter de kookplaat die de temperatuur van het gerecht in de gaten houdt.

Inductie koken

Het koken op inductie mag gerust gezien worden als een technisch wonder van formaat. Het combineert de voordelen van koken op gas en van keramisch koken. Bij inductiekoken is er geen sprake van een warmtebron, maar wordt de warmte door middel van een magnetisch veld, afkomstig van een inductiespoel onder de keramische plaat, rechtstreeks opgewekt in de pan. Daarmee is ook verklaard waarom een inductiekookplaat alleen kan werken met pannen die een stalen of gietijzeren, magnetisch gevoelige, bodem hebben.

De kookplaat wordt alleen heet omdat de pan hitte afgeeft. De omgekeerde wereld dus. De inductieplaten zijn zeer nauwkeurig te regelen. Een ander voordeel is dat overgekookte vloeistoffen niet in kunnen branden en dat de kookplaat mede daarom eenvoudig te reinigen is. Een inductiekookplaat is ook bijzonder geschikt voor mensen die nog wel eens willen vergeten om het gas uit te doen: als de pan van een inductieplaat wordt gehaald, geeft de plaat geen warmte meer af en kan er dus niets vervelends meer mee gebeuren.