Algemeen

Bouw betaalt 50 procent meer voor incassoverzekering

Bouwbedrijven betalen 50 procent meer voor een incassoverzekering dan ander bedrijven.

Volgens Das Rechtsbijstand, is de premie voor een incassoverzekering in de bouw aanzienlijk hoger dan in andere bedrijfstakken, omdat de risico’s binnen de branche veel groter zijn.

“Veel vorderingen in de bouw worden betwist”, verklaart groepsmanager Incasso F. Hellings van Das Rechtsbijstand de stevige opslag voor de verzekering. De extra premie dekt de risico’s voor de mogelijk hoge juridische kosten af die de verzekeraar moet maken. Naast de opslag wordt de hoogte van de premie bepaald door de omzet van de onderneming.
Het nieuwe verzekeringsproduct maakt eigenlijk onderdeel uit van de rechtsbijstandsverzekering van Das, die niet toegankelijk is voor bouwbedrijven. Het risico dat de premies niet voldoende zijn om de juridische kosten te dekken, is voor de verzekeraar te groot. Om bedrijven toch in de gelegenheid te stellen gebruik te maken van de incassoverzekering, wordt deze nu apart aangeboden.

Economie
Volgens Hellings maakt de huidige slechte conditie van de economie het probleem van onbetaalde rekeningen voor ondernemingen extra vervelend. “Als het economisch goed gaat hebben bedrijven minder last van debiteuren”, vertelt hij. Daarbij wil hij zijn klanten ook waarschuwen. “Wie toestaat dat mensen lang niet betalen, is eigenlijk niet zichzelf maar anderen aan het financieren.” Uit onderzoek van Das blijkt dat openstaande rekeningen gemiddeld 8 procent van de brutowinst uitmaken. In het vierde kwartaal van 2002 werd bijna de helft van alle verstuurde facturen niet binnen de gestelde termijn betaald. Volgens de cijfers van Das hebben de afgelopen drie jaar 5000 bedrijven een incassoverzekering afgesloten als onderdeel van hun rechtsbijstandsverzekering. Van alle openstaande rekeningen wist Das naar eigen zeggen driekwart te innen.

Sceptisch
H. Heutink van BouwNed is sceptisch over de nieuwe verzekering. “Als de premie 50 procent hoger ligt, dan vraag ik mij af wat het voordeel is”, spreekt hij zijn zorgen uit over de kosten die de verzekering met zich meebrengt. BouwNed verwijst leden met incassoproblemen door naar gespecialiseerde advocatenkantoren die tegen een lager tarief de openstaande rekeningen proberen te innen.
Verzekeringsmakelaar M. Tromp van Meeùws Baneke vraagt zich af of de premie het risico wel waard is. Hij wijst erop dat in de bouw vaak in termijnen wordt afgerekend. Een aannemer die zich bij een brancheorganisatie heeft aangesloten legt de betalingen vast in een degelijk contract waardoor de kans dat er iets mis gaat volgens Tromp relatief klein is. “Als er toch problemen ontstaan, kun je altijd een incassobureau inschakelen”.
Build for Life