Algemeen

37ste Kunst & Antiekbeurs in 's Hertogenbosch

'S HERTOGENBOSCH - Voor de vijfde keer in successie wordt in s-Hertogenbosch de Kunst- en Antiekbeurs gehouden. In 1999 verhuisde het evenement van Breda naar de Bossche Brabanthallen, waar het dit jaar van 13 tot en met 21 april (2e paasdag) is te zien.

Op deze 37ste Kunst en Antiekbeurs zijn éénenzeventig antiquairs en kunsthandelaren aanwezig, zevenenzestig uit Nederland en vier uit België.

Zij verzorgen een expositie waarin bijna alle culturen van de wereld zijn vertegenwoordigd. De variëteit aan voorwerpen is dan ook groot: van een zilveren reliekdoos, die in de 18de eeuw in Birma werd gemaakt, vrouwenfiguurtjes uit Ecuador (ca. 100 v. Chr.) en Egypte (ca. 1400 v. Chr.) tot Franse uurwerken uit de 18de eeuw en voorbeelden van drie eeuwen schilderkunst uit eigen land. Vanzelfsprekend is de aanwezigheid van meubelen, uit diverse windstreken, van renaisance tot art deco.

Naast artistieke waarde bezitten veel van de tentoongestelde voorwerpen ook een cultuurhistorische waarde. Zo is er het chrismatorium uit Gouda te zien, een zilveren vat uit 1643 waarin het Heilig Oliesel werd bewaard dat de priester toediende aan een stervende, of een sierglas dat in Engeland of Nederland werd geblazen ter gelegenheid van de Bataafse Republiek, die in 1795 werd gesticht.

Negen jaar geleden hebben de deelnemers aan de Kunst- en Antiekbeurs De Vuurslag in het leven geroepen, de kunsthistorische prijs voor onderzoek op het gebied van toegepaste kunst. De Vuurslag is dit jaar toegekend aan Annette van der Kley-Blekxtoon. Zij ontvangt een bedrag van € 12.000,- voor haar onderzoek naar de geschiedenis van industrieel vervaardigd glas in Nederland. Naar aanleiding hiervan is op de beurs een kleine tentoonstelling te zien met een keuze uit de omvangrijke productie van Glasfabriek Leerdam, voorloper van de nog bestaande glasfabriek en de niet meer bestaande N.V. Kristalunie te Maastricht.

De Kunst- en Antiekbeurs in de Brabanthallen in s-Hertogenbosch, Diezekade 2 - ingang B, is van 13 tot en met 21 april 2003 dagelijks geopend van 11.00-19.00 uur. Op maandag 21 april sluit de beurs één uur eerder.

Bij de Brabanthallen is parkeergelegenheid. Vanaf uitgang west van het NS-station 's-Hertogenbosch-Centraal rijdt een gratis shuttlebus.
Build for Life