Terras en oprit

eco-Profil, een nieuw sidingprofiel uit houtcomposieten

Het Belgische groeibedrijf eco-Profil uit Ruiselede presenteert een nieuw type van planken voor de binnen- en buitenafwerking van gevels, de ‘eco-Profil sidings'. Ze bestaan voor 60% uit gerecupereerde houtvezel met als intrinsieke kwaliteiten: milieuvriendelijk, duurzaam, watervast en onderhoudsvrij. De sidings hebben bovendien een massief profiel met houtnerfreliëf, en kunnen overlappend geplaatst worden of als rabat. Ze zijn verkrijgbaar in Bahama Brown, Ash Grey, Sahara Beige, Off-White en Ayers Brown waarbij het composietmateriaal gekleurd is in de massa.

Ook terrasplanken

In september 2004 startte eco-Profil als producent van houtcomposieten met een duurzaam alternatief voor tropisch of gedrenkt hout, en meteen ook als recyclagepionier van houtafval en plastics. De afgewerkte profielen in houtcomposieten worden sedertdien gecommercialiseerd als terrasplanken. Aan competitieve prijzen, want de grootste Australische houtinvoerder Le Messurier bestelde alvast 20 ton terrasplanken voor de nakende lente op dat continent. Nu lanceert eco-Profil dus ook sidings volgens hetzelfde procédé.

Samenstelling

De profielen van de eco-Profil terrasplanken en sidings zijn samengesteld uit gerecupereerde houtvezel (60%), UV-stabilisatoren, pigmentsystemen, specifieke procesadditieven maar ook uit polyolefines (polyethyleen en polypropyleen). Die laatste worden gemengd om een stevige plank te vormen. Het composiet neemt nauwelijks water op en is daardoor niet onderhevig aan rot, splintering, kromtrekken of barsten. De eco-Profil producten bieden uit zichzelf een unieke weerstand tegenover corrosieve omgevingen, oliën en vetten, insecten, schimmels en mossen, zoutoplossingen en zeewater, en andere barre omstandigheden. Ze krijgen ook een oppervlaktebehandeling maar dit louter en alleen voor het esthetische aspect.

Toepassing

De eco-Profil terrasplanken en sidings zijn ideaal voor buitentoepassingen waar strenge eisen worden gesteld van weersbestendigheid en laag onderhoud, zowel in particulier als publiek gebruik. Dus ook voor buitentoepassingen in de nabijheid van water (zwembadpaden, aanlegsteigers, loopbruggen, veerpontons, vijvers, havens) of in kustgebieden en industriezones waar de chemische bestendigheid optimaal moet zijn. eco-Profil planken zijn evenwel niet bestemd om als dragend element te worden gebruikt voor bvb. dragende muren, dakoversteken, of als structuurelementen voor hangende terrassen (tenzij vooraf een sterkteberekening wordt gemaakt).

Installatie & bewerking

De terrasprofielen van eco-Profil zijn tweezijdig bruikbaar en kunnen worden verwerkt en geplaatst met dezelfde werktuigen als voor zacht hout. Ze laten zich zeer gemakkelijk en zuiver verzagen, frezen en boren zonder bramen of splinters. Voor de installatie zie ‘installatie-voorschriften’ op www.eco-Profil.com. De eco-Profil terrasplank met dubbelzijdige groef kan het eenvoudigst worden gemonteerd met zelf ontwikkelde clips die een verdoken bevestiging mogelijk maken. De eco-Profil profielen moet men niet beitsen, kleuren of schilderen en ze zijn nagenoeg onderhoudsvrij, ook bij toepassing buitenshuis. Desgewenst kunnen de profielen wel met een watergedragen (bij voorkeur) of solventsysteem worden gekleurd. Standaardlengten voor terrasplanken en sidings zijn 2,4 en 3,6 meter. De siding-profielen meten 180 mm breed en 10 mm dik en hebben een houtnerfstructuur. De profielen van de terrasplanken meten 143 mm breed en 23,5 mm dik. De terrasplanken zijn beschikbaar in twee populaire kleuren: Bahama bruin en asgrijs. De sidings zijn verkrijgbaar in Bahama Brown, Ash Grey, Sahara Beige, Off-White en Ayers Brown. Alle technische info is terug te vinden op de site.

Milieuvriendelijk

De profielen zijn samengesteld uit grondstoffen die anders sowieso worden verbrand of gestort. De plastics die worden gebruikt zijn polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). Deze behoren tot de meest milieuvriendelijke kunststoffen die worden aangemaakt. PE en PP verbranden bijvoorbeeld enkel tot CO2 en water. De eco-Profil producten kunnen makkelijk worden gerecycleerd tot nieuwe, analoge producten, en dit na een levensduur die verschillende keren langer is dan die van conventionele houtsoorten. Niet alleen wordt hierdoor minder tropisch hout gekapt en vervoerd, maar ook het gebruik van CCA's (koper, chroom en arseenzouten) wordt hierdoor 100% teruggedrongen. Die laatsten worden binnenkort door de EU sowieso verbannen als hout-verduurzamingsproducten voor de particuliere markt.

Groeimarkt

In de USA is reeds 15% (of 700.000 ton) van de terrasmarkt gedekt door houtcomposieten. In België loopt het zo’n vaart nog niet. Toch vormt de productie van houtcomposieten een enorme groeimarkt. De redenen zijn duidelijk: tropisch hout wordt schaarser door de grote vraag; vanuit ecologische motieven en aangepaste wetgeving mogen geen bomen meer gerooid worden; door de stijgende brandstofkosten wordt transport vanuit exotische landen ook duurder en doorgerekend; recyclage wordt van overheidswege gepromoot; de sensibilisering van de publieke opinie… Los van deze vaststellingen zijn er vooral de intrinsieke kwaliteiten van houtcomposieten: milieuvriendelijk, duurzaam, watervast, onderhoudsvrij,… eco-Profil haalt bovendien jaarlijks 4.000 ton uit de afvalstroom, 60% uit de houtindustrie en 40% uit de plastic-industrie. Die 4.000 ton is meteen ook de voorlopig maximale capaciteit van de productielijn.

Over eco-Profil

eco-Profil werd in 2002 opgericht door scheikundig ingenieur Eric Devos. Voordien werkte hij voor Essochem, UCB Chemicals en Ideal Fibres & Fabrics. Onderweg voerde hij projecten uit betreffende drogen en modifiëren van natuurlijke vezels, extrusie van synthetische vezels, plastics en waterzuivering. In 2004 werd eco-profil omgevormd tot nv, waarbij de familie Francis De Clerck (Beaulieu) 50% van de aandelen verwierf. In september 2005 volgde een kapitaalsverhoging, met intekening van Ideal Group nv en Trividend cvba. eco-Profil verwierf in 2004 ook een erkenning als invoegbedrijf, dit dank zij de sociale doelstellingen van de onderneming en de investeringen in een duurzame economie. Momenteel telt het groeibedrijf 5 medewerkers. Het eerste operationele boekjaar werd afgesloten bij een productie van 300 ton. De verwachtingen tonen voor het tweede jaar al een stijging tot 900 ton. Een beduidend aandeel hiervan is bestemd voor de veeleisende Australische markt, waar reeds aanzienlijke bestellingen werden genoteerd.