Zonwering

Zo maak je je nieuwe woning hittegolfbestendig

Zo maak je je nieuwe woning hittegolfbestendig
Beeld: Renson
Bij het bouwen van een nieuwe woning kiezen we vaak voor grote ramen met slanke profielen om voldoende daglicht binnen te laten. Echter, op hete dagen kan oververhitting optreden, zelfs in goed geïsoleerde en luchtdichte huizen. Het beheersen van deze hitte is cruciaal, en de juiste buitenzonwering biedt de oplossing.

In een BEN-woning (Bijna Energie Neutraal) moet de oververhittingsindicator> onder 6.500 Kh blijven. Hogere waarden zouden de besparingen op verwarmingsenergie door isolatie en luchtdichtheid teniet doen door een toename in energieverbruik voor koeling en ventilatie. En dat is niet de bedoeling …

Om de oververhittingsindicator laag te houden, moet je al in de ontwerpfase aandacht besteden aan de thermische massa, isolatie, oriëntatie van vensters, lichtdoorlating, zonwerende coating, en beschaduwing van vensters.

(Buiten)zonwering is het meest efficiënt

Zonwerende beglazing is essentieel voor zuidgerichte ramen, vooral bij grote glaspartijen. Het houdt tweemaal zoveel zonnewarmte tegen als gewoon dubbel glas.

Toch is zonwering – en zeker buitenzonwering - efficiënter, omdat het de zonnestralen blokkeert voordat ze door het glas gaan of via het glas het huis binnenkomen. Er zijn twee soorten zonwering: aan de buitenkant en aan de binnenkant. Buitenzonwering houdt 85 tot 90% van de warmte tegen, terwijl binnenzonwering slechts 35 tot 65% tegenhoudt.

Zo maak je je nieuwe woning hittegolfbestendig
Beeld: Renson

Hoe de juiste zonwering kiezen?

De keuze van zonwering hangt af van de functie en oriëntatie van de ruimtes.

Voor leefruimtes met uitzicht op de tuin is buitenzonwering zoals een luifel of een screen ideaal. Voor kantoren zijn screens, verticale lamellen, of schuifpanelen geschikt om verblinding te voorkomen. In slaapkamers bieden screens met verduisterende doeken niet alleen zonwering, maar ook verduistering 's nachts.

Het tweede criterium om te overwegen is de oriëntatie van de ramen. Bij ramen op het zuiden tot zuidoosten staat de zon in de zomer nooit laag, waardoor mogelijke verblinding wordt uitgesloten. Aan de andere kant staat de zon altijd laag, zowel in de winter als in de zomer, bij oostelijk of westelijk georiënteerde ramen. Voor ramen op het zuiden tot zuidoosten is een luifel een interessante oplossing. Daarentegen zijn screens of aluminium lamellen betere keuzes voor ramen gericht naar het zuidwesten en westen. Schuifpanelen met geïntegreerde screens of aluminium/houten lamellen zijn ook ideaal voor ramen op het zuidwesten en westen.

Voor elk type raam de passende zonwering

Zo maak je je nieuwe woning hittegolfbestendig
Er zijn diverse buitenzonweringsoplossingen voor verschillende raamtypes, zodat je het hele jaar door kan genieten van een aangenaam binnenklimaat. Zoals bv. screens. Dit zijn strak gespannen doeken met kleine perforaties die aan de buitenkant van het raam worden neergelaten. Ze laten licht binnen maar weren uv-straling en warmte.

Screens bestaan in een brede waaier aan kleuren, weefpatronen en types. Onthoud dat donkere screens efficiënter zijn dan lichtere kleuren Een doek in een donkere kleur filtert meer dan 90% van de zonnestraling.

Vraag je gratis BEN-bouwgids aan

De gratis BEN-bouwgids
Bouwplannen? Dan bouw je uiteraard Bijna-Energieneutraal (BEN), want daar moeten sinds 2021 alle nieuwe woningen aan voldoen. Ontdek op www.iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je aan de BEN-eisen voldoet. Of vraag er het BEN-e-book aan - een essentiële tool voor kandidaat-nieuwbouwers die streven naar duurzame woningbouw. Het interactieve e-book is gratis te downloaden via de website.

In samenwerking met www.IedereenBEN.be
IedereenBEN