Tuin

Zevende editie tuindagen te Brugge: 23 april 2010

Op vrijdag 23 april is het zover , dan gaat de 7de editie van Gardens of Excellence te Brugge van start. Tal van nieuwe exposanten met exclusieve tuindecoratie, tuinplanten en outdoorlifestyle producten zijn van de partij. Het thema waar deze editie de nadruk op gelegd wordt is : planten voor de schaduwtuin en mooie oude cultivars.
Gardens of Excellence gaat opnieuw door van 23 april tot en met 25 april in het historisch domein van de Abdij van Male, gedurende vele eeuwen residentie van de Graven van Vlaanderen en Bourgondische vorsten. De burcht die tot abdij gerenoveerd werd is thans nog bewoond door een 23 zusters van de orde van het Heilig Graf (indertijd gesticht door de patriarch van Jeruzalem)en zij heten u van harte welkom. Sinds vele jaren hebben de zusters tijdens de beurs ook een bijzonder druk bezochte verkoopstand waarop o.a. de abdij Male wijn en zelf gebakken rozijnenbrood de absolute smaakmakers zijn.

Net als vorige jaren worden ook deze maal de poorten naar het binnenplein éénmalig ontsloten en kan de bezoeker de abdij van een ongekende zijde bewonderen. Op het binnenplein vindt u deze editie niet alleen de Maretak , CKS plants en de zusters van St-Trudo , maar ook tal van schitterende kunstwerken in hout, brons en keramiek van o.a. Geert Vanacker, Mag Vermeiren , Robin Uzeel en Ann Schiltz...

Kwalitatieve Tuinplanten

Tal van West-Vlaamse (en andere) kwekerijen zijn opnieuw van de partij , zo kan je kennis maken met de hosta’s, hydrangea’s, fruitbomen en kustplanten van kwekerij Jan Sterken, het uitgelezen gamma grote rhododendrons en Gentse Azalea’s van Bloemisterij Matthijs, honderden soorten fuschia’s bij kwekerij Argos groencenter , prachtige hosta’s bij Hostafan, rotsplanten bij Hodister, de alpine planten en bijzondere vaste planten bij Greet & Chris, heerlijke geuren en honderden rozensoorten bij Casteels rozen , lekkere verse kruiden bij het Kruidenhuisje.., vaste planten ,eenjarigen en kuipplanten bij Groencentrum Brugge , mediterane planten en sierstruiken bij CKS plants , talloze bloembol variëteiten bij Baltus , Cornussen in volle bloei bij Tuinen Deroo ...en nog veel meer moois bij tal van anderen

Planten voor een schaduwhoekje

Iedere tuin beschikt wel ergens over een schaduwhoekje, vaak is het een troosteloos deel van de tuin, maar het kan ook anders ! Mits de juiste plantenkeuze en correcte verzorging kan dit stukje schaduwtuin uitgroeien tot een sfeervol en rustgevend geheel met varens, epimedium, akelei, pulmonaria,brunnera's, heuchera's, dicentra's,ligularia's en niet te vergeten de sierlijke hosta's en ooievaarsbek. Planten voor de schaduw bloeien vaak in de lente, als het bladerdek nog niet volgroeid is, maar er zijn ook wel enkele leuke zomer-en herfstbloeiers te ontdekken. Onder begeleiding van Maurice Vergote, doorwinterde plantenkenner- en kweker leggen we een bijzondere schaduwhoek aan met botanische bijzonderheden van gekende plantenkwekers . Een bijzondere bron van inspiratie om ook in uw tuin een verwaarloosd schaduwhoekje een absolute meerwaarde te geven .

Meesterlijke bloemschikkingen en bijzondere planten.

Meesterbloembinder Carl Vandermoere van de Vier Seizoenen is reeds lang geen onbekende meer. Tijdens de beursdagen presenteert hij originele tafel-en wandgarnituren in het Neerhof bij de abdij. Tevens bijzondere planten, bloemstukken en decoratie te bewonderen.

Outdoor Lifestyle

Buitenleven is “in”, bewijs daarvan zijn de talrijke orangerieëën, veranda's, pergola's, buitenkeukens en stijlvolle bijgebouwen die de laatste jaren in onze tuinen ingang vonden. Hete zomers zoals deze van 2009 doen ook de vraag naar schaduw in de tuin toenemen, zonnewering en parasols in alle vormen en kleuren worden dan ook ‘ hot items’ . Ook op het vlak van tuinmeubilair hebben we de laatste 10 jaar een ware revolutie meegemaakt, basic plastic tuinstoeltjes, waar je na enkele jaren op de meest ongelegen momenten door heen zakte zijn voorgoed uit het tuinbeeld verdwenen . Teak, aluminium, rotan en andere kwaliteitsmaterialen maken reeds jaren opgang, op de beurs kan u alvast terecht bij o.a. Vandella, Vosco Outdoor Lifestyle, Touch of Jules, Classindo Wood, Maxiteak en last but not least voor koloniale meubelen in oude indonesische teak bij Axelle Henrard van Happy Few.

Wie in de toekomst heerlijk wenst te genieten in een luxe wellness Jacuzzi zal ongetwijfeld met bijzondere interesse de stand van ‘ t Rozenrijk benaderen.

Liefhebbers van stijlvolle en nostalgische ornamenten en tuindecoratie zullen ongetwijfeld hun gading vinden op de standen van ‘t Hof van Artimas, ‘t Acqua é Giardini, De Maretak, HP handelsonderneming, Giboo, Tonnenhandel Jan Bullynck en vele anderen.

Voor huis- en tuinaccessoires kan men dit jaar terecht bij exposant Gredeco ,atelier Artisjok en ‘t hof van Artimas . Wie daarentegen zijn waterpartij een extra dimensie wenst te geven moet ongetwijfeld eens bij Agora buro voor omgevingsarchitectuur en verdeler van de originele ‘chattering birds ‘langs.

Vintage planten

Planten zijn een mode item geworden en ieder jaar verschijnen tal van nieuwe hybriden , die de oudere (vaak even mooie ) soorten op de achtergrond verdrijven. Soms is dit louter om economische redenen en lenen deze nieuwe hybriden zich makkelijker voor industriele productie, anderzijds laten we ons met zijn allen vaak bekoren door het opschrift ' NIEUW '
Deze editie wensen we echter de’ oude cultivars’ die de tand des tijds met glorie doorstaan hebben en o.i. zonder enige twijfel met de nieuwere variteiten kunnen wedijveren in de kijker te plaatsen ! Stel uw eigen vintage collectie van oude rozen, hydrangea’s, hosta’s, vergeten groenten, kruiden en oude fruitrassen samen op de beurs...en geniet van een stukje nostalgie en romantiek.

Compo en de wedstrijd ‘ De mooiste tuinen ‘

Is uw tuin uw passie ? Neem dan deel aan de wedstrijd ‘ De mooiste tuinen ‘ en win een exclusieve Garden Party voor 10 personen ter waarde van 2.000€
Meer info op de stand van Compo Benelux tijdens Gardens of Excellence of op www.demooistetuinen.be

Praktische Info

Gardens of Excellence van vrijdag 23 april tot en met zondag 25 april in de abdij van Male, Pelderijnstraat nr 14 , 8310 Brugge (St-Kruis )

Vrijdag open van 13 u tot 18 u
Zaterdag en Zondag : open van 10 u tot 18 u.
Meer info : tel –050/360583 – info@gardensofexcellence.be- www.gardensofexcellence.be

Inkom : 7 € - kinderen tot 14 jaar gratis, honden aan leiband toegelaten.
60 plussers krijgen een gratis consummatie aangeboden !