Zero: klassiek metselwerk zonder voegen

26 januari 2009 Bron: Vandersanden Steenfabrieken N.V.
Steenfabrieken Vandersanden heeft met Zero® een nieuwe gevelsteen ontwikkeld om op een eenvoudige manier een strak gevelbeeld te creëren. De innovatie laat immers toe om met klassiek metselwerk een voegloos uitzicht te krijgen. Het geheim schuilt in een uitsparing aan de bovenzijde van de gevelsteen.

Vooral in moderne architectuur wordt vaak naar homogene gevelvlakken gestreefd door de voegen te beperken. Tot hiertoe was dat enkel mogelijk met verlijmen of dunbedmortel. Nadeel van deze technieken is echter de hogere drempel om ze toe te passen, aangezien het geen klassiek metselwerk is.
Zero® brengt hier voor goed verandering in. De nieuwe gevelsteen laat toe met klassiek metselwerk een homogeen geveluitzicht quasi zonder voegen te krijgen. Door een uitsparing aan de bovenzijde van de gevelsteen verzinkt de mortelspecie voor een groot deel in de baksteen. Hierdoor krijg je een voeguitzicht van amper 4 mm. De stootvoegen tussen de stenen blijven open wat een betere ventilatie van de spouw mogelijk maakt.

Kantelmethode

“Het mooie aan Zero® is dat de gevelsteen volgens de klassieke metselmethode verwerkt wordt. De aannemer heeft ook hier een profiel, koord en truweel nodig. Het enige verschil met de plaatsing van een klassieke baksteen zijn de plaatsing van de mortelspecie en de kantelmethode. De mortelspecie wordt in de uitsparing van de gevelsteen geplaatst. Het komt erop aan feeling te krijgen met de juiste dosering in de steen. Vervolgens wordt de volgende steen aan de voorzijde op de onderliggende rij gedrukt en naar achteren gekanteld, waardoor de mortelspecie wordt aangedrukt. Eventuele resten kunnen aan de achterzijde worden weg geschraapt. De voorzijde van de steen blijft zo altijd proper. Er is dus nauwelijks of geen verschil met de klassieke manier van metselen,” verduidelijkt technisch adviseur Ivan d’Hanis de nieuwe techniek.
De uitvoeringsdetails op de werf, zoals het slijpen van de steen, het plaatsen van dilatatievoegen, de plaatsing van de vochtwering blijft hetzelfde als bij klassiek metselwerk.Voordelen

Het formaat van de nieuwe steen werd aangepast naar 20,4 *10*5 cm zodat het perfect in halfsteens verband vermetseld kan worden. Zero® is momenteel al beschikbaar in vijf kleuren uit het Vandersandengamma die frequent worden gebruikt in moderne architectuur. Maar op aanvraag zijn ook andere kleuren mogelijk.
Naast het strakke esthetische uitzicht, biedt Zero® nog enkele andere voordelen. Zo is het systeem kostenbesparend aangezien er niet gevoegd dient te worden. Het resultaat is onmiddellijk zichtbaar. Door de afwezigheid van voegwerk zal de gevel minder snel verouderen.

Aannemers die voor het eerst met de nieuwe gevelsteen werken, kunnen ook uitleg krijgen van een technisch adviseur bij de opstart van de werf.

Voor meer informatie: Vul onderstaand formulier in!

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo