Architectuur

Zaha Hadid ontwerpt Expocenter Moskou

In het centrum van Moskou komt een enorm complex naar ontwerp van Zaha Hadid te staan. Het zogeheten Expocenter bestaat uit twee torens met een ‘zwevende’ expohal er tussenin. In de torens worden woningen en een hotel ondergebracht.

Het complex komt nabij het grootste bouwproject van Europa te staan: het Moscow International Business Center. Het westelijke, hellende gedeelte van de hal biedt 26.340 vierkante meter aan expositieruimte. Er moeten in de toekomst toptentoonstellingen en –evenementen worden gehouden. Aan de oostelijke zijde is er ruimte voor drie auditoria, die kunnen worden samengevoegd tot één hal met 1500 plaatsen. Dit meldt Architectenweb.nl.

Woontoren
De woontoren is qua vorm aangepast aan de skyline van de Russische hoofdstad. Het bouwwerk is verdeeld in twee volumes, waardoor het geheel een slank uiterlijk krijgt. De toren aan de andere kant gaat voornamelijk dienst doen als hotel, inclusief een sportcentrum en vele winkel- en horecagelegenheden.

Maaiveld
Omdat het grootste gedeelte van het maaiveld niet gebruikt wordt voor de specifieke functies van het Expocenter, doet de door de hal overdekte buitenruimte dienst als (sneeuwvrije) ontmoetingsplaats. Aan het plein bevinden zich eveneens de ingangen van de verschillende gebouwen.

Ook interessant