Algemeen

Wordt Machu Picchu een privé eigendom?

Er heerst onrust in het Zuid-Amerikaanse land Peru nu een 70-jarige man beweert dat hij de rechtmatige eigenaar is van Machu Picchu, een van de populairste toeristische trekpleisters van het land.
De 70-jarige Edgar Echegaray Abril beschikt over een document dat zijn gelijk moet aantonen. "Mijn familie kocht dit gebied in 1910 in ruil voor goud", zegt hij in de Daily Telegraph. Als hij geen eigenaar mag worden van het gebied, dan eist hij een onteigeningsvergoeding van de Peruaanse staat. De man heeft zijn grieven zelfs voorgelegd aan de Unesco, die Machu Picchu in 1983 uitriep tot Werelderfgoed.

Abril verkocht het gebied, zonder de ruïnes, op zijn beurt weer door in 1944 en de Peruaanse staat zou hem een vergoeding betalen voor de onteigening. Maar daar is tot dusver nog niets van in huis gekomen. "Volgens onze wetten en de internationale wetten blijf je eigenaar van een woning, zolang je niet officieel onteigend wordt", zegt de advocaat van de familie Abril.

De kans dat de man alsnog een vergoeding krijgt is erg klein. Een woordvoerder van de Peruviaanse overheid verwoordde het kort maar krachtig zo: "Machu Picchu behoort toe aan alle Peruanen."

Ook interessant


Build for Life