Algemeen

Woonwijken worden hittebestendig gemaakt

Een viertal wijken in Nederland wordt hittebestendig ingericht. De gemeenten Breda, Tilburg, Deventer en Tynaarlo hebben ieder een groot wijkplan aangemeld bij Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud voor een landelijke klimaatpilot. Doel van deze pilot is om bij wijze van proef complete woonwijken bestand te maken tegen hittegolven.

Hittestress

Door de klimaatverandering zal ons land vaker te maken krijgen met opeenvolgende hete dagen met een relatief hoge luchtvochtigheid. Wanneer het ’s nachts onvoldoende afkoelt, kan in de bebouwde omgeving het zogeheten Urban Heat Island-effect gaan optreden. De wijk bouwt een steeds hogere constante temperatuur op doordat woningen, daken en bestrating overdag een grote hoeveelheid warmte absorberen die zij ’s nachts onvoldoende afstaan. Dit kan bij risicogroepen ‘hittestress’ veroorzaken. Risicogroepen waarbij als gevolg van hittestress gezondheidsschade kan optreden, zijn volgens de Gezondheidsraad mensen met aandoeningen aan het hart, het vaatstelsel of de schildklier, en diabetici. De meest voorkomende klachten zijn jeuk, uitslag, flauwvallen en beroertes. Langetermijneffecten uiten zich in het verminderd functioneren van de nieren en in het ontstaan van nierstenen. Tijdens de hittegolf in 2003 zijn in Europa meer dan 80.000 mensen aantoonbaar aan de gevolgen van hittestress bezweken; in Nederland ging het om een paar honderd gevallen.

Groene verkoeling

Oranjewoud stelt dat het in een stedelijk gebied wel tot 15 ºC warmer kan worden dan in het omliggende landschap. Straat- en dakbedekking kan op hete dagen tot circa 50 ºC warmer zijn dan de omgevingstemperatuur. Om ervoor te zorgen dat woonwijken overdag minder snel opwarmen, kan er met behulp van specifieke groenstructuren voor meer verkoeling in de wijk worden gezorgd. Met 10% meer groen wordt het al gauw 4 ºC koeler. Daarbij zijn van belang het sortiment, mate van schaduwwerking en verdamping alsmede bestendigheid tegen zowel extreme droogte als extreme neerslaghoeveelheden van de groenpartijen. In de Duitse stad München zijn daarmee goede resultaten geboekt. De klimaatpilot van Oranjewoud dient er onder andere toe om de vier gemeentelijke woonplannen door te lichten en zo nodig aan te passen op de mate van verkoeling die kan worden bereikt. Het ingenieursbureau wil daarmee voorkomen dat de bewoners massaal hun toevlucht zoeken in airconditioning, die veel energie verbruikt, het warmteprobleem vergroot en daarmee het klimaatvraagstuk op microniveau verergert.

Build for Life