Vastgoed

Woontekort dreigt door forse overschatting

Woontekort dreigt door forse overschatting
Hoewel in het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen staat aangegeven dat de beschikbare onbenutte ruimte voor wonen ruimschoots volstaat, kunnen intussen grote vraagtekens geplaatst worden bij die effectieve voorraden. Nu de prognose van ruimtebeslag tegen 2050 uit het BRV is gehaald, vraagt de Vlaamse Confederatie Bouw ook een realistische analyse en voortdurende monitoring van de voorraden voor wonen, maar ook voor werken en infrastructuur.

Uit VCB-analyse blijkt dat vandaag minder dan 11.500 ha gedefinieerd staat als bouwgrond voor woningen of appartementen. Die woonvoorraad kenmerkt zich evenwel door een grote versnippering en soms moeilijke bereikbaarheid als het gaat om gronden die momenteel als tuinen fungeren of als achterliggende recreatiegebieden.

“De Vlaamse Confederatie Bouw dringt daarom aan op verder onderzoek naar de woonvoorraad in Vlaanderen en de werkelijke noden van de meer dan 550.000 gezinnen die er bijkomen tegen 2050. Bovendien is het hoognodig om bij elke nieuwe maatregel aan te geven welke bouwgronden nog meteen inzetbaar zijn”, besluit Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB

Lees de volledige blog van de VCB

Ook interessant