Interieur

Woonbeurs Amsterdam 2010; het nieuwste op woongebied

In september gaat het nieuwe woonseizoen van start met de achttiende editie van de Woonbeurs Amsterdam. Van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober staat de Amsterdam RAI in het teken van binnen- en buitenwonen in alle stijlen. Ruim driehonderd vooraanstaande woonprofessionals delen hun expertise met woonliefhebbers. Negen dagen wervelend woonadvies voor ieder budget onder één dak.

Het nieuwste op woongebied is dit najaar op de Woonbeurs Amsterdam aanwezig. Met onder andere Auping, BENCH, Bert Plantagie, Cerdic, Co van der Horst, Duravit, Faber, Gamma, Gezu, Grando Keukens, Het Arsenaal, Ikea, Koninklijke Auping, Leolux, Melitta, Miele, Neef Louis Design, Onel Windowdressing, Poggenpohl, Riverdale, Rolf Benz, Sittingimage, Vitra, Volvo Cars Nederland en het Woonstation.

Compleet aanbod en primeurs

Op hét woonevent van en voor Nederland wordt een compleet aanbod gepresenteerd waarin alle woonbranches vertegenwoordigd zijn.

De badkamerbranche profileert zich duidelijk zichtbaar op de beurs. Onder meer Koninklijke Mosa, Koninklijke Sphinx, Geberit, Duravit en Grohe laten de nieuwste badkamertrends zien. De 'badkamer - nieuwe stijl - is een homespa, waar mensen samen genieten of zich juist alleen terugtrekken uit de hectiek van alle dag.

Zoals elk jaar zijn er volop meubels op de Woonbeurs Amsterdam aanwezig. Leolux presenteert onder andere de eyecatchers bank Morena en bank Copparo. De Nederlandse fabrikant BENCH toont o.a. een range basis-banken onder de naam Spirits. Een concept waarbij verschillende maten, comforttypen, armvormen en pootjes gecombineerd kunnen worden. Vitra introduceert het nieuwe zitten met Chairless. Deze zitgordel werd ontdekt door de Chileense architect Alejandro Aravena. In samenwerking met Vitra heeft hij Chairless verder ontwikkeld.

In 2010 presenteert interieurontwerper Jan des Bouvrie zijn nieuwste collectie op de beurs. Zowel met zijn partners in het Arsenaal huis als met zijn collectie voor Gamma is hij aanwezig. In het Arsenaal huis worden diverse Nederlandse primeurs getoond, waaronder de nieuwste keuken van Bulthaup en de aluminium buitenshutters van StyleShutters.

Designer Paul Linse is verantwoordelijk voor het ontwerp van twee nieuwe bedden in de Royal Class collectie van Swiss Sense. Qua look zijn de bedden stedelijk en ambitieus. Het resultaat is de ‘gouden’ boxspring (Royal Class 447), die perfect aansluit bij de boudoirachtige trend en het andere model (Royal Class 448), het stoer, lederen bed met ambachtelijke stiksels.

Melitta, al meer dan 100 jaar dé koffie bereidingsspecialist, demonstreert de Caffeo Lattea, een espressoapparaat met melkopschuimdouche. De volautomatische machine maalt niet alleen zelf de koffiebonen, maar beschikt ook over een melkopschuimdouche die melkpoedertjes omvormt tot een opgeschuimde melklaag.

Huizen en tuinen van de woon- en buitenbladen vol inspiratie

De bekende woonbladen vtwonen, 101 Woonideeën, Eigen Huis & Interieur, ariadne at Home en More Than Classic presenteren op de beurs hun levensechte woonhuizen.
• vtwonen laat een huis zien in bohemian stijl waarin de loungehoek met home entertainment installatie één van de hoogtepunten is.
• Het 101 Woonideeën huis showt duurder design naast kringloopvondsten. Het blad is ook aanwezig in het 101 Woonideeën Kafé, waar meubels worden opgeknapt en een stylist advies geeft.
• Paul Linse bedacht het Eigen Huis & Interieur huis, geïnspireerd op de set voor de nieuwe Nederlandse film ‘Loft’.
• Een hoog pakhuis in blauwe en witte kleuren, het ariadne at Home huis is een bezoekje waard. Zij grepen het thema Disney aan om het jaarlijks terugkerende kinderhuisje vorm te geven.
• Stylist Steven van Manen richt het More Than Classic (MTC) huis in met onder meer de nieuwe MTC keuken.

De buitenbladen Home and Garden, Tuin&Co en Seasons slaan de handen ineen met ‘The House Garden’, een tuin in huiselijke sfeer met een 6 meter hoog extra large vogelhuis. Zij presenteren de nieuwe collectie Seasons tafel- en keukenlinnen ontworpen door Jet Middag, de nieuwe najaarsplatencollectie van Home and Garden en de ‘polder-proof’ jungletuin van Tuin&Co, vol winterhard exotisch groen.

Audio en Video

Dit jaar is het een eer de top van het audio en video segment op de beurs te verwelkomen. Musica É is een initiatief van een aantal gerenommeerde merken met als doelstelling totale audio, video en home entertainment oplossingen te tonen in een werkelijke woonomgeving. De wereld verandert snel met draadloze muzieksystemen, 3D TV, streaming audio, HDTV, Home Installation, Ipod dockingstations, In wall speakers, Home Theater en Ipad. In de door architect Eric Kant ontworpen woonruimten worden diverse toepassingen getoond. Vanuit een centraal middenplein heeft men toegang tot een :

• Masterbedroom met doucheruimte
• Keuken
• Lounge en luisterruimte
• Thuisbioscoop
• Bar
• Werkkamer/ bibliotheek

In alle ruimten worden totale AV oplossingen getoond toepasbaar in iedere woning. Groot en klein, duur en minder duur.

Kunst op de beursvloer

In samenwerking met ARTSTART biedt de Woonbeurs Amsterdam kunst voor in huis aan. De Caleidoscopia van Lisette Huizenga is een wervelend kunstwerk, waarbij je constant op het verkeerde been wordt gezet. Op de beursvloer is deze kunst, levensgroot en in miniatuur voor thuis, verkrijgbaar.
De Kunstsalon exposeert met schilderijen van Sasja Wagenaar, Mark Verdoes en Adri Dijkhorst.

Zeeën van Tijd is een exclusieve beeldpresentatie met gecombineerde beelden van historie en hedendaags design, gemaakt in samenwerking met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en alleen op de Woonbeurs Amsterdam te zien.
Kunstenaar Couzijn van Leeuwen exposeert in het Papercafé op de beursvloer, waarbij alles van karton is.

Design talent

Jonge Nederlandse designontwerpers, die in het voorjaar in Milaan hebben geëxposeerd, verzamelen zich op het platform Via Milano. Met onder meer de larixhouten Badkast van Anna van der Lei, die in Milaan veel bekijks trok. Ander creatief designtalent van eigen bodem is te zien bij NL Design. Ontmoet Mariska Meijers, Doctorandus tafel meubelmakerij, Potterysupreme, SNURK Beddengoed en Studio Ditte.

Ontwerper Ferry Staverman presenteert een Design Forest met imponerende metershoge bomen van diverse materialen met een sprookjesachtig resultaat.

Twee pitching sessies winnaressen van vorig jaar zijn dit jaar aanwezig op de beurs. Geertje Tjalma met een 5 meter hoge lamp in het Bluecafé. Illustrator Kim Welling maakt speciaal voor de Woonbeurs Amsterdam twee XL kijkdozen genaamd Land of (the) Living. Hierin worden nieuwe producten van deelnemers op verrassende wijze getoond.

Advies op maat

Het Woonbeurs Amsterdam adviesplein is dé plek op de beurs waar bezoekers met plattegronden van hun (nieuwe) huis en foto’s van hun inrichting voor deskundig en persoonlijk advies terecht kunnen. Op het plein wordt in samenwerking met Forbo, Flexa en Luxaflex moodboards gemaakt en advies gegeven door stylisten van CRISP. Daarnaast is er interieuradvies op maat door architecten van Co van der Horst in samenwerking met Leolux en kan er gespeeddate worden met interieurarchitecten van BNI. Op het Outsideplein wordt tuinadvies gegeven en op het Lichtadviesplein staan adviseurs van Oak licht klaar om alle lichtvragen te beantwoorden.

Woontheater

Net als vorig jaar worden inspirerende ontwerpers, passievolle sprekers en trendwatchers ontvangen in het Woontheater, het enige theater in Nederland waar alles draait om wonen. Met onder meer lezingen van binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie, uitgever van het label t.e. Thomas Eyck, Saskia ten Cate van Perscentrum Wonen, interieurstylist Marie-Gon en de architecten Wilfried van Winden en Eric Kant.

Naast lezingen verder in het Woontheater:
* Ontwerper Paula Arntzen laat exclusieve lampen van brons gecoat plastic zien;
* De opvallende aanwezigheid van kurk in onder meer de wanden en de vloer

Woonbeurs Pin 2010

Ontwerpduo Scholten & Baijings is de winnaar van de Woonbeurs Pin 2010. Stefan Scholten en Carole Baijings krijgen de vakprijs op maandag 27 september 2010 opgespeld tijdens de Vakdag van de Woonbeurs Amsterdam. De Woonbeurs Pin is een Nederlandse onderscheiding voor een persoon of organisatie die belangrijk is voor het Nederlandse interieur. De pin wordt ontworpen door de winnaar van vorig jaar, Arco.

Vakdag

Maandag 27 september 2010 organiseert de Woonbeurs Amsterdam de tweede editie van de Vakdag voor woonprofessionals in de Amsterdam RAI. Op de Vakdag worden vele activiteiten voor het vakpubliek georganiseerd zoals lezingen, pitching sessies voor ontwerpers en vele andere netwerkgelegenheden. Fabrikanten, detaillisten, ontwerpers, architecten, pers, stylisten en andere woonprofessionals zijn uitgenodigd. CBW-MITEX is sponsor van de Vakdag. Zij organiseren onder andere trendtours. Onder leiding van een trendexpert wordt uitgebreid de beurs overgegaan om trends, noviteiten en opvallende presentaties te spotten.

Op de Vakdag vindt in het Woontheater onder meer een Woonmodetrendpresentatie plaats van trendexpert Monique van der Reijden. Ontwerper Mark de Jong van ontwerpbureau Kossman.de jong vertelt over tentoonstellingsarchitectuur. In de lezing wordt gesproken over het laatste en tevens grootste project van het bureau: het themapaviljoen ‘The Urbanian’ op de Wereldexpo te Shanghai.
Op de Vakdag wordt door Barry Atsma als wereldwijde primeur de trailer gepresenteerd van de nieuwe Nederlandse film ‘Loft’. Een impressie van het interieur waarin de film zich afspeelt is in het Eigen Huis & Interieur huis te zien. In december gaat de film met hoofdrolspelers Barry Atsma, Kim van Kooten en Jeroen van Koningsbrugge in première.

Woonbeurs TV

De Woonbeurs Amsterdam presenteert voor het eerst Woonbeurs TV. Elke dag tijdens de beurs een nieuwe uitzending met een terugblik vanaf de beursvloer. Met een update, de trends volgens (inter)nationale vakmensen, ervaringen van bezoekers en exclusieve gesprekken met ontwerpers. Woonbeurs TV is vanaf 25 september iedere dag te volgen op onder meer www.woonbeurs.nl

Sanoma Woon Awards

Aan wie mag Winston Gerschtanowitz straks de felbegeerde Sanoma Woon Awards overhandigen? Ook dit jaar zijn topmerken en grote namen genomineerd. Woensdag 29 september krijgen de winnaars hun prijzen uitgereikt op het zesde, feestelijke woongala tijdens de Woonbeurs Amsterdam 2010.

Kaartverkoop

Kaarten voor de Woonbeurs Amsterdam en de Vakdag zijn via www.woonbeurs.nl te bestellen. In de voorverkoop (tot 20 september) kost een toegangskaart €15 in plaats van €17,50.
Een toegangskaart voor de Vakdag kost €23 (exclusief € 2 administratiekosten per bestelling).