Bedrijfsnieuws

Woningen Blavier investeert in reputatie voor verdere groei

Woningen Blavier maakt, drie jaar na de overname van het bedrijf van de oprichter en eigenaar Alain Blavier door de groep rond huidig afgevaardigd bestuurder Louis Amory, forse groei-ambities bekend. Een nationale TV-campagne is het startschot voor de lancering van het ‘nieuwe Blavier’ dat zijn marktleiderschap in particuliere woningbouw in heel het land wil versterken. Continu investeren in meer professionalisering, transparantie, service en de beste prijs-kwaliteit verhouding zijn de troeven om de ambitieuze groeiplannen te verwezenlijken. Dit jaar viert woningen Blavier zijn 15de verjaardag.

Gedurende de voorbije 3 jaar, nadat oprichter Alain Blavier het gelijknamige bedrijf overliet, vaarde Woningen Blavier op woelige waters. De overname werd immers snel gevolgd door een zware economische crisis en het bedrijf had nood aan een verregaande professionalisering van zijn interne en externe processen om de groeipijnen die gepaard gingen met de snelle expansie het hoofd te bieden.

Afgevaardigde bestuurder, Louis Amory, die eerder zijn sporen verdiende als mede-oprichter van de Belgische tak van business consultant Bain & Company, zette zijn expertise als consultant om in de praktijk en bouwde de voorbije drie jaar gestaag aan het ‘nieuwe Woningen Blavier’. De overname van het bedrijf was immers een uitgelezen kans om een nieuwe wind te laten waaien en uit te groeien tot een mature onderneming met een reputatie van vertrouwen en degelijkheid.

Le Blavier nouveau est arrivé

De groeipijnen die gepaard gingen met de snelle opgang van het bedrijf werden door forse investeringen opgevangen. Zo groeide het aantal werfleiders met 40%, werd het aantal werfbezoeken per werf verhoogd met 121%, het netwerk van onderaannemers werd grondig versterkt, de processen ondergingen een stroomlijning, een opleidingsprogramma voor het verkoopsteam zag het leven, er werd een intern studiebureau opgericht en een aantal sleutelfuncties zoals beheerscontrole, HR, en marketing werden gecreëerd.
“Deze ingrepen waren noodzakelijk om in de eerste plaats de reputatie van het bedrijf, die het net zoals de hele sleutel-op-de-deur sector erg te verduren kreeg, te versterken en zo de basis te leggen voor een gezonde expansiestrategie. De resultaten bleven niet uit, gedurende de voorbije jaren daalde de gemiddelde bouwtijd met 11%, de overschrijdingen van de planning met 54%, de herstellingen na oplevering met 74% en het aantal aangetekende brieven met maar liefst 76%. Woningen Blavier is vandaag dus klaar voor nieuwe groei met een zeer betrouwbaar en kwalitatief product tegen de beste prijs,” aldus Louis Amory.

Bouwmarkt klaar voor groei

Volgens de analyse van Woningen Blavier bereikte de bouwmarkt in 2010 zijn dieptepunt en is er in 2011 opnieuw ruimte voor groei. Hiermee herneemt de sector later dan andere sectoren wat, volgens de analisten van Woningen Blavier, te wijten is aan het vertragende effect van de overheidsmaatregelen om de economische crisis in de bouwsector op te vangen.
Door het relanceplan van de regering stopten de Belgen hun bouwplannen niet in de koelkast en werden bouwprojecten zelfs vervroegd om te genieten van de tijdelijke BTW-verlaging tot 6%. Hierdoor was de klap van de economische en financiële crisis op de bouwmarkt in ons land minder hevig vergeleken met andere EU-landen. Het schoof het dieptepunt echter ook vooruit in de tijd waardoor het pas in 2010 bereikt werd, terwijl dat in het buitenland al in 2009 het geval was. De maatregelen hebben wel als effect dat de bouwwereld minder geschonden dan elders uit de crisisjaren komt.

Voor Woningen Blavier is het vooruitzicht op nieuwe groei het startschot om zijn marktleiderschap in België te versterken door na Wallonië, ook in Vlaanderen het grootste bouwbedrijf voor particuliere woningen te worden. Woningen Blavier wil de referentie zijn in de markt. Het is immers de enige speler die op nationaal niveau actief is met een product tegen de beste prijs voor een gelijkwaardige kwaliteit met nog veel mogelijkheid van expansie in heel wat regio’s in België.
“Wij hebben alle nodige flexibiliteit en kwaliteit in huis om onze groei-ambities te realiseren. Met onze woningen in een budgetvork tussen 80.000 en 400.000€, gebouwd volgens de meest populaire traditionele bouwmethode, richten we ons op het hart van de markt. We bouwen volgens de meest recente EPB richtlijnen energie-efficiënte tot lage-energiewoningen gaande van ruwbouw tot sleutel-op-de-deur, en alles daartussen. Dit biedt ons de beste garantie op verdere organische groei die, wanneer de juiste opportuniteit zich voordoet, versterkt wordt met nieuwe overnames,” stelt Louis Amory.

Investeren in expansie

Woningen Balvier investeert op alle niveaus van het bedrijf in expansie. Via het studiebureau worden nieuwe isolatie-, ventilatie- en verwarmingstechnieken in het aanbod geïntegreerd en de bouwkosten worden systematisch verlaagd. Op productniveau wordt 51% van het aanbod hernieuwd en worden nieuwe woningstijlen geïntroduceerd. Het personeel krijgt meer opleiding en wordt verder versterkt. Op verkoopsvlak worden alle kijkwoningen en de website op dit moment vernieuwd. Marketing en communicatie krijgen een forse injectie met een nationale TV-reclamecampagne en meer middelen om te investeren in klantentevredenheid en reputatie.

Woningen Blavier wil in 2015 het grootste bouwbedrijf van particuliere woningen zijn op het vlak van gebouwde woningen, met de beste prijs-kwaliteitverhouding, duurzame productie, aangepast aan de klimaatsverandering en nieuwe regelgeving en de beste reputatie hebben door vertrouwen en het hanteren van een strenge ethisch en duurzaam ondernemerschap.
“De sleutel-op-de-deur bedrijven genieten vandaag een slechte reputatie die vooral gebaseerd is op ervaringen uit het verleden. Als marktleider willen wij het voortouw nemen om het vertrouwen van consumenten met bouwplannen te winnen en waard te zijn. Dankzij 100% transparantie op het vlak van budget, timing en kwaliteit en dankzij gestandaardiseerde bouwprocessen is dit vandaag reeds het geval en vinden steeds meer bouwers de weg naar onze producten. Het komt er op aan dit vertrouwen te bestendigen en heel de sector hierin te betrekken.
Build for Life